Evo kako će se nadoknađivati dani u štrajku

06.11.2019.

10:39

Autor: HRT

default error photo
Slijedeći tjedan u petak je krajnji rok do kada bi se moglo nastavu nadoknaditi bez produžavanja školske godine.
Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u srijedu da je produžetak školske godine jedna od četiriju opcija za nadoknadu dana u štrajku tijekom kojih učenici u Hrvatskoj nisu pohađali nastavu, ali radi se o zadnjem koraku ako se uz prva tri ne bi uspjelo doći do 175 nastavnih dana.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak vjeruje da će većina škola odraditi maksimalno 6 dana koje treba nadoknaditi tijekom nenastavnih dana i subota. Ukoliko to nije moguće ići će se sa skraćivanjem praznika. U slučaju da bi se situacija produžila, a ne vjeruje da će tako biti - ići će se s produživanjem školske godine. To je zadnji korak, a pokreće ga škola zahtjevom prema Ministarstvu. Slijedeći tjedan u petak je krajnji rok da ne uđemo u ozbiljni problem. "Radim sve da do zadovoljavajućeg rješenja dođe. Ovo je neodrživo nakon idućeg petka", zaključila je. 


U obavijesti Ministarstva znanosti i obrazovanja ističe se da su škole dužne samostalno odlučiti o načinima nadoknade. Nadoknadu nastave subotom mogu održavati osnovne škole koje rade u više od dvije smjene; osnovne škole koje rade u jednoj ili dvije smjene mogu održati nadoknadu subotom samo u tjednu u kojem se zbog nenastavnoga ili neradnoga dana, odnosno odrzavanja štrajka, nije održala nastava, odnosno ako je u radnom tjednu bilo manje od pet nastavnih dana.Srednje škole mogu održati nadoknadu subotom ako to zahtijevaju prostorni, organizacijski i drugi oblici rada. Također, ministarstvo navodi kako škola može odstupiti od utvrđenih rokova za odmor učenika o čemu odlučuje ministar nadležan za obrazovanje na zahtjev škole i županijskoga upravnog odjela.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!