20:27 / 29.04.2021.

Autor: Tatjana Munižaba/HTV/HRT/J.L.

Fabijančić Križanić u Dnevniku HTV-a: DIP ne nadgleda poštivanje mjera

Vesna Fabijančić Križanić, potpredsjednica DIP-a

Vesna Fabijančić Križanić, potpredsjednica DIP-a

Foto: HTV / HRT

Potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijančić Križanić rekla je u Dnevniku HTV-a da u nadležnosti Državnog izbornog povjerenstva (DIP) nije nadgledanje pridržavanja epidemioloških mjera na izbornim mjestima.


Preporuke je izdao Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a iz njih je jasno da će se morati nositi maske te će biti konzumacija hrane i pića, javila je Tatjana Munižaba za Dnevnik HTV-a. Za kršenje mjera odgovornost snose organizatori, a to su uglavnom političke stranke. Zasad nije jasno tko će njih kontrolirati. Prva adresa u slučaju prijave nepravilnosti je Državno izborno povjerenstvo.

- Nakon ponoći, kada istekne rok za predaju kandidacijskih lista kreće rok od 48 sati kada su nadležna izborna povjerenstva dužna objaviti zbirne kandidacijske liste i liste načelnika, gradonačelnika i župana. S obzirom na izborna promidžba kreće od objave zbirnih lista, u svakoj jedinici lokalne samouprave izborna promidžba krenut će od trenutka objave zbirnih lista. Na lokalnim izborima nema tzv. preregistriranja birača, glasuju samo prema mjestu prebivališta, što je određeno Zakonom o lokalnim izborima, rekla je Vesna Fabijančić Križanić.

Na pitanje kako će glasati građani Sisačko-moslavačke županije, rekla je da oni koji su se odselili zbog potresa i na dan izbora neće moći biti na području svojeg prebivališta, neće moći glasovati. Rekla je da se to nije moglo promijeniti jer je tako određeno Zakonom. Gledali su da biračima olakšaju, jer se ne radi samo o biranju, nego i o tome da su mnoga redovna biračka mjesta razrušena te su morali naći zamjenska. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!