Premijer primio predstavnike Đure Đakovića

12:19 / 03.01.2022.

Autor: HRT

Sastanak u Vladi s predstavnicima Đure Đakovića

Sastanak u Vladi s predstavnicima Đure Đakovića

Foto: HRT / HTV

Predsjednik Vlade Andrej Plenković te ministri Zdravko Marić, Tomislav Ćorić i Mario Banožić razgovarali su u Vladi s Pavelom Maroušekom, članom Uprave Grupe Đuro Đaković i predstavnicima tvrtke Specijalna vozila.

Vlada će i dalje činiti sve da pomogne opstanku Đure Đakovića, sada se ulazi u razdoblje stvaranja preduvjeta za dugoročnu održivost tvrtke, uz potporu strateškog partnera iz Češke, istaknuli su u ponedjeljak iz Vlade u priopćenju objavljenom nakon sastanka.

- Tijekom sastanka obje su strane pozdravile donošenje odluke Europske komisije krajem prosinca 2021. godine, kojom je odobren Program restrukturiranja Đure Đakovića. Vlada je u proteklom razdoblju bila u intenzivnoj komunikaciji s predstavnicima Komisije te je ova odluka jasan znak da je plan za Đuro Đaković Grupu održiv", navodi se u priopćenju o radnom sastanku premijera Plenkovića sa članom Uprave Đuro Đaković Grupe Pavelom Maroušekom te predsjednikom i članom Uprave tvrtke Đuro Đaković Specijalna vozila Danijelom Marićem i Goranom Matanićem.

Stvaranje preduvjeta za dugoročnu održivost uz strateškog partnera iz Češke

Iz Vlade prenose i izjavu premijera Plenkovića da će Vlada, kao i dosad, činiti sve da pomogne opstanku Đure Đakovića te podupirati aktivnosti za restrukturiranje kompanije: "Nakon faze kada su, uz pomoć Vlade, osigurana sredstva za plaće radnicima i nastavak proizvodnje, sada ulazimo u razdoblje stvaranja preduvjeta za dugoročnu održivost Đure Đakovića, uz potporu strateškog partnera iz Češke". 

Predstavnici Đure Đakovića, kako se nadalje navodi u priopćenju, prezentirali su svoje daljnje planove i proizvodne aktivnosti u idućem razdoblju. Premijer Plenković je najavio da će Vlada u kratkom roku dati konačno odobrenje Programa te usvojiti druge prateće dokumente, čime će se stvoriti preduvjeti za učinkovitu provedbu procesa restrukturiranja.

EK krajem prošle godine odobrila potporu Đuri Đakoviću

Inače, Europska komisija je 22. prosinca prošle godine Hrvatskoj odobrila da grupaciji Đuro Đaković dodijeli potporu za restrukturiranje u ukupnom iznosu od 57,4 milijuna eura (430,6 milijuna kuna). Tom mjerom grupaciji će se omogućiti da financira plan restrukturiranja i da uz potporu privatnog ulagača, konzorcija čeških društava DD Acquisition, ponovno uspostavi dugoročnu održivost, naveli su tada iz Komisije.

Komisija je početkom svibnja 2020. godine odobrila potporu za sanaciju grupacije Đuro Đaković u obliku državnog jamstva Republike Hrvatske za zajam grupaciji u iznosu od 40,31 milijuna eura (300 milijuna kuna). To je državno jamstvo slavonskobrodskoj grupaciji omogućilo da zadovolji hitne potrebe za likvidnošću i nastavi poslovati, pri čemu je narušavanje tržišnog natjecanja ograničeno do odobrenja plana restrukturiranja.

Hrvatska je dostavila plan restrukturiranja Đure Đakovića i obavijestila Komisiju o svojim planovima da grupaciji dodijeli potporu za restrukturiranje. Komisija je utvrdila da je potpora primjerena, jer se njome podupire sveobuhvatan plan restrukturiranja koji traje do kraja 2023., i razmjerna, jer vlastiti doprinos iznosi više od 50 posto troškova restrukturiranja, a grupacija i ulagač osigurali su ga po tržišnim uvjetima.

Likvidirano društvo Đuro Đaković 'Industrijska rješenja'

Također su, kako bi se ograničilo moguće narušavanje tržišnog natjecanja na tržištu teretnih vagona na kojem grupacija posluje, uvedene kompenzacijske mjere tako što je likvidirano društvo kći Đuro Đaković Industrijska rješenja, čime se grupacija povukla s tržišta projektnog inženjeringa i prekinuta je proizvodnja triju vrsta vagona.

Inače, Trgovački sud u Osijeku, Stalna služba u Slavonskom Brodu je 20. prosinca 2021. otvorio stečaj nad tvrtkom Đuro Đaković Industrijska rješenja, a ispitno i izvještajno ročište najavljeni su za 29. ožujka ove godine. Đuro Đaković grupa ima 733 zaposlenika i raznolik industrijski asortiman koji uključuje proizvode za obranu, prijevoz, industriju i energetiku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!