Ferić pozvao Miletića da podnese ostavku na mjesto istarskog župana

08.02.2022.

12:23

Autor: Petronila Neuner Geržinić/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

 Danijel Ferić i Boris Miletić

Danijel Ferić i Boris Miletić

Foto: Srecko Niketic / PIXSELL

Nastavlja se politička drama oko sad već bivšeg člana IDS-a, Borisa Miletića. SDP-ov županijski vijećnik Danijel Ferić pozvao ga je da podnese neopozivu ostavku na mjesto istarskog župana. 

Nakon prijave zbog slučaja ''Ribarska koliba'', pulski je SDP podnio nove kaznene prijave.

I to protiv bivšeg gradonačelnika Pule Borisa Miletića, njegova pročelnika Aleksandra Martića i gradskog trgovačkog društva Castrum.

Smatraju da je Grad oštećen za jedanaest milijuna kuna kojima su Miletić i suradnici, navodno, plaćali lokalne medije i PR agencije.


- Podnesene kaznene prijave odnose se na osnovanu sumnju u počinjenje kaznenih djela iz gospodarskog poslovanja, za krivotvorenje poslovne isprave, a dokumentacija je upućena nadležnim državnim institucijama. Riječ je o djelima vezanim s računima u gradskoj tvrtki za upravljanje zgradama Castrum '97, ali i štetnih ugovora s nekim lokalnim medijima i agencijama, rekao je Ferić.

Po njegovim riječima, "u mandatu Borisa Miletića od 2008. godine potrošeno je nevjerojatnih 11 milijuna kuna za dvije PR agencije - Manjguru i Alpheru te za dva medija - Glas Istre i Regional express".

- Radi se o golemim novcima kojima se moglo doprinijeti razvoju grada, od početka dogradnje Osnovne škole Kaštanjer, Doma za umirovljenike te početak izgradnje garažne kuće do smanjenja cijena najskupljih vrtića u Istri te kupnje školskog pribora za školarce, istaknuo je vijećnik Danijel Ferić i dodao kako je time "11 milijuna kuna iz gradskih poduzeća bačeno u vjetar".

Poručio je da nemaju ništa protiv toga da se svaka stranka koristi uslugama PR agencija, ali su "apsolutno protiv" da se one plaćaju javnim novcem grada i komunalnih poduzeća, osim u iznimnom situacijama.

- Sveukupno je pet milijuna kuna isplaćeno u mandatu gradonačelnika Borisa Miletića od 2008. godine, od toga samo Manjguri četiri milijuna kuna, rekao je Ferić.

Na pitanje je li osobno imao saznanja o tome budući da je bio pročelnik gradskog odjela za financije od 2010. do 2012. godine, odgovorio da nije imao nikakvih saznanja.

U kaznenoj prijavi obrađena je i gradska tvrtka za upravljanje zgradama i njezin bivši čelnik za kojeg se, po Ferićevim navodima, sumnja da je "uz pomoć dvije tvrtke - jedne građevinske i jedne informatičke, krivotvoreći dokumente i ispostavljajući lažne fakture, priskrbio tablete, LCD televizor, hladnjak za vino i grijače panele suradnicima".

- Castrum je nabavljao tehniku, ono što mi imamo saznanja, LCD televizor, grijače panele, tablete i hladnjake za vino. Ispostavljala se lažna faktura dobavljaču, dobavljač je ispostavljao lažnu fakturu prema Castrumu koji je plaćen, a IDS-ovi dužnosnici došli su preuzimati tu opremu, rekao je Ferić. 

- Ne postoji mala i velika korupcija, korupcija je korupcija, a ovo je eklatantan primjer, ocijenio je Ferić i zahvalio zviždačima na "odvažnosti i građanskoj hrabrosti da upozore na devijantna ponašanja pojedinaca u gradskoj upravi Borisa Miletića.

Odgovarajući na pitanje novinara hoće li zatražiti Miletićevu ostavku i s dužnosti istarskog župana, SDP-ov vijećnik Danijel Ferić je rekao kako od njega "ne očekuje da bude jedna moralna vertikala".

- Smatram da bi trebao dati ostavku, ali istodobno smatram kako neće dati ostavku. Ujedno smatram da IDS neće pokrenuti njegov opoziv u Županijskog skupštini te mislim da će živjeti u jednoj sretnoj slozi, pa dokle god to bude išlo, poručio je Ferić, koji je predsjednika IDS-a Dalibora Pausa pozvao da izvijesti javnost i mjerodavne institucije o sumnjama da je bivši predsjednik Boris Miletić falsificirao ankete.

- Ukoliko je aktualni župan falsificirao ankete, dokumente ili slično, to nije mala stvar, zaključio je Ferić.

Inače, novo vodstvo IDS-a pokrenulo je u petak stegovni postupak protiv bivšeg predsjednika Borisa Miletića zbog povrede Etičkog kodeksa i stranačkog statuta, optužujući ga da je donosio i da donosi odluke autokratski, bez znanja stranke, a sutradan je Miletić objavio da istupa iz stranke.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!