Festival ojkače u Petrinji održan bez incidenata

20.10.2018.

22:27

Autor: Hina/HRT

default error photo
Festival ojkače u Petrinji, koji je ljetos bio odgođen zbog protivljenja braniteljskih udruga, održan je večeras uz jake mjere osiguranja.
Festival ojkače u Petrinji, koji je ljetos bio odgođen zbog protivljenja braniteljskih udruga, održan je večeras uz jake mjere osiguranja. Iako su se između braniteljskih udruga i organizatora festivala Srpskog narodnog vijeća čuli pomirljivi tonovi - branitelji su i dalje protiv održavanja festivala u gradu u kojem, kako ističu, ojkanje nikad nije bilo baština.

Između organizatora festivala, petrinjskog pododbora Srpskoga kulturnog društva "Prosvjeta" i Koordinacije petrinjskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, ostvaren je svojevrsni kompromis, pa su uz društva iz sastava Prosvjete, te jedno društvo iz Beograda, na festivalu nastupila i dva hrvatska društva, Kamen Bukovica kod Benkovca i HKUD Mošćenica.

Branitelji su ipak sudionike priredbe ispred Hrvatskog doma, dočekali velikim transparentom, na kojem je pisalo: "Tko je osuđen za zločine na Banovini? Petrinja - Kostajnica - Baćin - Kostrići - Banska Struga - Glina - Joševica". 

Predsjednik braniteljske Koordinacije Darko Dumbović obrazložio je nezadovoljstvo branitelja. "Ovaj je festival podijelio petrinjsku i hrvatsku javnost i zahvaljujući našim udrugama postao je međunarodni i multukulturalni. Iako pjevanje ojkača nije petrinjska tradicija, pa čak niti za okupacije Petrinje, zahtijevali smo da ojkače u tom slučaju pjevaju svi koji tu vrstu pjesme baštine, i Hrvati, i Srbi i Bošnjaci. Ako taj festival opstane, to ne smije biti nacionalno okupljanje, jer smo svjedoci da je svako nacionalno okupljanje u Petrinji loše završilo", rekao je Dumbović.

Festival je otvorio predsjednik kluba zastupnika SDSS-a u Hrvatskom saboru Boris Milošević, koji je napomenuo kako je važno da se ovaj festival održi, i kako je dobro da organizatori nisu odustali od njegovog održavanja. Ova priredba je važna za očuvanje kulturnih vrijednosti, što znači da Srbi i svi ostali mogu javno manifestirati svoju kulturu. A ojkače, kako je rekao, povezuje Srbe i Hrvate, kao i druge narode koji žive na ovim prostorima.

Na kraju je Milošević zahvalio Gradu Petrinji i gradonačelniku Darinku Dumboviću, koji su pomogli da se festival ipak održi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!