Filipović demantirao navode o kontaktima sa Škugorom

06.09.2022.

12:25

Autor: HRT/D.M.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović obratio se medijima

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović obratio se medijima

Foto: Sanjin Strukić / PIXSELL

Ministar gospodarstva Davor Filipović demantirao je pisanje Nacionala koji je, pozivajući se na visoki izvor iz pravosuđa, objavio da je Filipović tajnim mjerama uhvaćen u razgovorima o HEP-u s Damirom Škugorom, glavnim osumnjičenim u aferi Ina. Najavio je da će zatražiti smjenu cjelokupne uprave Ine, kao i promjenu modela korporativnog upravljanja te izvijestio da Vlada opet uvodi tjedno računanje cijena goriva.

- Nacional je u jednom broju napisao da sam promijenio frizera i da se šišam gdje i premijer, što je notorna laž. Nakon toga je objavljeno da imam posebnog savjetnika za medije, što se nije dogodilo, kazao je na konferenciji za novinare u Banskim dvorima ministar gospodarstva Davor Filipović ponovivši svoju izjavu od prije da "nikad nije telefonski razgovarao sa Škugorom, da nikad s njim nije razmijenio poruku, da nema njegov broj i da ga poznaje površno". To je, kaže - potvrdio i DORH.

Na pitanje je li sa Škugorom o Ini i HEP-u razgovarao osobno, a ne telefonom Filipović je odgovorio: "Ja sam imenovan u Inu 18. 12., dva mjeseca nakon potpisa spornog ugovora s OMS-om. Prema tome, nikako ne mogu biti vezan sa svim ovim što se događalo. Nekorektno je da me se pokušava uokviriti u aferu s kojom nemam veze".

'Više neću komentirati laži'

Kako sam ja mogao znati nešto što se događalo dva mjeseca prije? Uopće više neću komentirati te laži. Ja ću vas pravodobno obavijestiti o svim radnjama u Ini, o svemu što sam zatražio, a to je izvanredna revizija, rekao je. Ponovio je da će tražiti smjenu cijele uprave, i mađarskih predstavnika i naših.

- Nije normalno da četvrta razina odlučivanja u Ini može donositi odluke do 20 milijuna eura, koje onda rezultiraju ovakvim korporativnim skandalom. Tražit ću smjenu cjelokupne uprave, svih mađarskih i naših članova te promjenu modela korporativnog upravljanja, poručio je.

Na inzistiranje novinara hoće li tužiti Nacional odgovorio je: Ja nisam tužio nijedan medij. Neću ga tužiti ni sada. A to što sam s nekim razgovarao na nekom skupu, s nekim koga sam površno poznavao, to neću komentirati, to samo vodi u neke dodatne laži i izmišljotine. Nikad nisam razgovarao s tim čovjekom telefonski.

Sutra sastanak s predstavnicima MOL-a

- Sutra je razgovor s predstavnicima MOL-a. Ovakav način upravljanja dalje više nije moguć. Mislim da je svima u interesu zamijeniti odgovorne u ovom procesu, kazao je ministar. Dodao je da se u u napisima "navodi i laž da je bio predsjednik Nadzornog odbora Ine". To je laž, bio sam član, a to je drugo. Predsjednik ima puno veću i odgovornost i naknadu, kazao je.

Benzin ide na 10,62 kune, a dizel 12,89 kuna po litri 

Filipović je rekao je da Vlada ponovno uvodi tjedno računanje cijena goriva, čime će benzin pojeftiniti za 57 lipa i nova cijena će biti 10,62 kune po litri, a dizel će poskupjeti za 54 lipe, na 12,89 kuna. Cijena plavog dizela ograničava se na 8,49 kuna. Dodao je da je ovim potezom Vlada izašla u susret građanima jer bi u suprotnom 
dizel poskupio za 89 lipa, a benzin pojeftinio za 23 lipe po litri.

Nove cijene goriva Vlada je odredila na današnjoj telefonskoj sjednici. 
Nove cijene odnose se na osnovna goriva, dok se cijene premium goriva formiraju slobodno. 

Filipović je kazao i kako će novi paket mjera sutra prezentirati premijer Andrej Plenković. Tim će se paketom, dodao je - pomoći svim sugrađanima, poduzetnicima, svima koji su posebno ugroženi, a bolnice, škole i vrtići neće biti u situaciji da neće moći plaćati. Upitan radi li se i na mjerama suzbijanja rasta cijena pojedinih proizvoda u trgovinama, Filipović je rekao da se radi i na tome.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!