Kako je opljačkana INA?

29.08.2022.

19:27

Autor: Zvjezdana Heina/Dnevnik/HRT

Uskok procjenjuje - šteta u Ini mogla bi biti veća od milijardu kuna

Uskok procjenjuje - šteta u Ini mogla bi biti veća od milijardu kuna

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Sve je više detalja o plinskoj aferi koja od subote potresa zemlju! Danas smo doznali da su prvi alarm upalile banke koje su detektirale sumnjive račune. Nakon toga osumnjičenima je blokiran najveći iznos u hrvatskoj povijesti, čak 813 milijuna kuna. USKOK procjenjuje da je šteta koja je malverzacijama s plinom počinjena Ini još i veća...

Uskok procjenjuje - šteta u Ini mogla bi biti veća od milijardu kuna. U istrazi je velik posao odradio Ured za sprječavanje pranja novca. 


- Ovo je stvarno specifičan slučaj jer je rezultirao blokadom najvećeg iznosa u povijesti Ureda, to je protuvrijednost od cca 813 milijuna kuna koji su blokirani u osam poslovnih banaka po 16 računa, odnosno u šest otvorenih investicijskih fondova kojima upravljaju tri društva, rekao je Ante Biluš, voditelj Ureda za sprječavanje pranje novca.


Sve je počelo, nastavlja, kada je nekoliko banaka uočilo sumnjive transakcije na računima pojedinaca. 


- Ured za sprječavanje pranja novca, nakon što je zaprimio obavijesti o sumnjivim transakcijama od banaka, proveo je analitičku obradu, o svemu je obavijestio USKOK, koji je onda sukladno svojim ovlastima i Zakonu o kaznenom postupku započelo kriminalističko istraživanje, rekao je Biluš.

Škugor imao sve ovlasti


Od prijave do uhićenja petorice osumnjičenika, među kojima je direktor u Ini Damir Škugor, proteklo je samo 90 dana.


- Ponekad se prezentira kao da djelujemo kao otoci, ali u ovom slučaju to se nije dogodilo. Sve skupa je trajalo neka tri mjeseca, rekao je Božidar Kutleša, ravnatelj Porezne uprave.


Iz Ine pak poručuju da sporne ugovore Uprava i nadzorni odbor nisu odobrili. Sve ovlasti imao je direktor Škugor. 


- Damir Škugor, menadžer koji je tri razine ispod Uprave INA-e, imao je ovlasti potpisivati ugovore u vrijednosti do 20 milijuna eura uz supotpis njegovog zamjenika. INA će pokrenuti postupak raskida radnog odnosa s njim, revidirati sve postojeće ugovore o prodaji plina te uvesti i dodatne mehanizme kontrole. No opskrba tržišta plinom nije ni na koji način ugrožena, priopćili si.


Ministar financija Marko Primorac smatra da je neuobičajeno da jedna osoba odobrava niže cijene energenata.


- Mislim da je to čak bila i gospodinova izjava da je to i inače tako funkcioniralo, ako su to doista interni procesi u Ini dozvolili, onda je to neuobičajeno, rekao je Primorac.


I premijer tvrdi da je najvažnije da su sva sredstva obuhvaćena istragom sada blokirana.


- Kako im je ovo promaklo, meni nije poznato. Očito je da taj sustav nadzora i kontrola nije bio prestrog pa da se ovako nešto dogodi, rekao je Andrej Plenković.


- Prvo postoji uprava koja ima najveću odgovornost, Nadzorni odbor dolazi u drugoj fazi. Ovakve vrste konkretnih ugovora moraju nadzirati razine koje se zovu uprava i svi oni ispod njih koji kontroliraju procese. NO je tu, ja bih rekao, tek na kraju priče, bez obzira na to tko bio njegov član, dodao je.

Izvanredna sjednica NO-a u srijedu


O skandalu se oglasio i ministar gospodarstva Davor Filipović, inače bivši predsjednik Inina Nadzornog odbora.


- Osobno nisam imao nikakvih saznanja, ugovor je potpisan dva mjeseca prije mog dolaska, rekao je.


- Zatražit ću izvanrednu reviziju plinskog poslovanja Ine i to za godinu 2020., 2021. i dio 2022. godine. Ta revizija trebat će obuhvatiti i ulogu interne revizije Ine, revizijskog odbora, eksterne revizije te ulogu Uprave i Nadzornog odbora, dodao je Filipović.

                                                            

Tada je prvi nadzornik bio Damir Vanđelić


- Nadzorni odbor nikada ne dobiva pojedinačne ugovore na stol, nego poslovanje prati putem izvješća uprave i revizije, a s obzirom na to da je INA potpisala ugovor sa spomenutom tvrtkom u listopadu prošle godine, a Vanđelić razriješen početkom prosinca, prve izvještaje je dobio sastav nadzornog odbora koji ga je naslijedio, priopćio je Vanđelićev tim.


Cijeli slučaj komentirala je i predstavnica radnika u Nadzornom odboru INA-e Jasna Pipunić.


- Zaista se zalažemo da USKOK čim prije utvrdi odgovorne za taj postupak, rekla je. 


Izvanredna sjednica Nadzornog odbora Ine bit će u srijedu kako bi se posljedice afere svele na minimum. Hrvatska odvjetnička komora oduzela je dozvolu za rad svome predsjedniku, trećeosumnjičenom Josipu Šurjaku. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!