Filipović: Na svim Ininim crpkama ima plavog dizela

27.10.2022.

12:27

Autor: Dnevnik/IMS/HRT/Hina

Benzinska crpka

Benzinska crpka

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Nakon što su se pojavile informacije da na nekim benzinskim postajama nema plavog dizela, potrebnog za poljoprivredu, ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović to demantira. Tvrdi, ima ga na svim Ininim crpkama. 

- Da nema kontinuiranih intervencija Vlade, cijena plavog dizela bila bi 10 kuna i 70 lipa. Mi je sada držimo na 8 kuna i 49 lipa upravo radi naših poljoprivrednika i ribara. 90 posto tržišta u Hrvatskoj, kada govorim o plavom dizelu, kontrolira INA i na svim Ininim benzinskim pumpama ima plavog dizela, rekao je ministar.

- Jesenska sjetva neće biti ugrožena zbog zamrzavanja cijene plavog dizela, kazala je ministrica poljoprivrede Marija Vučković, dodavši kako su u Vladi svjesni pojačanog pritiska na benzinske crpke s obzirom na vrijeme i kontekst.

- Vlada je zadržala cijenu plavog dizela na 8,49 kuna. Generalno, da nije bilo mjera, ta cijena bi bila već odavno otprilike 10,70 kuna. Vlada time šalje poruku da nastoji osigurati plavi dizel kao neophodni energent za poslove poljoprivrednika i ribara po priuštivim cijenama, a svi znamo da je ovo vrijeme velikih izazova za sve, pa i za njih i za Vladu koja paketima pomoći nastoji pomoći svima, kazala je Vučković novinarima uoči sjednice Vlade.

Poljoprivrednici upozoravaju na probleme u opskrbi plavim dizelom

Cijena plavog dizela ovotjednom uredbom Vlade ostala je fiksirana na 8,49 kuna po litri, no poljoprivrednici upozoravaju na probleme u opskrbi što ima stvara probleme s obzirom na jesensku sjetvu koja je u tijeku.

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Mladen Jakopović rekao je kako je pohvalno što je cijena plavog dizela ostala ista, no upozorava da manje - više svi trgovci osim Ine ne drže plavi dizel, a i Ina ga nema na svim crpkama.

Jakopović kaže da je cijena plavog dizela na pumpama fiksirana, ali u dostavama je veća i na dostave se čeka više od dva tjedna.

- Situacija je alarmantna s obzirom na jesensku sjetvu i druge radove te se bojimo da se neće uspjeti završiti na vrijeme, kazao je Jakopović.

Tvrdi da se na pumpama stvaraju redovi za plavi dizel, zna se čekati i satima, ali bez garancije da će goriva biti kad se stigne na red.

Rekao je i kako je HPK u konstantnoj komunikaciji s Ministarstvom poljoprivrede, no kako je rješenje problema moguće na razini vlade i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Smatra da bi Vlada trebala pomoći oko rješenja problema.

Pohvalno je, kaže, što je cijena ostala ista, što su neki dobili dodatne kvote, no problem je što se plavi dizel ne može nabaviti i ljudi su s razlogom ljuti.

- Imate primjerice županija gdje je samo jedna Inina pumpa, čekate satima, dođete na red i onda goriva nestane pa čekate opet satima dok dođe sljedeća cisterna", kaže Jakopović.

Smatra kao bi sada trebalo ili pomoći distributerima, ili cijenu dići na realnu tržišnu te istovremeno pomoći poljoprivrednim proizvođačima kroz subvenciju za nabavu goriva.

Ina: Logistika je pod pritiskom, uz povremene i privremene nestašice

U Ini podsjećaju da je cijena plavog dizela regulirana i da se odnosi na maloprodajnu cijenu te sukladno regulaciji kupci mogu kupiti plavi dizel po reguliranoj cijeni od 8,49 kuna po litri na maloprodajnim mjestima Ine.

Dodaju međutim kako se zadnjih nekoliko dana osjeća velika potražnja za plavim dizelom te da su zbog toga logistički kapaciteti pod pritiskom pa dolazi do povremenih i privremenih nestašica na pojedinim maloprodajnim mjestima.

- Logistika Ine ulaže krajnje napore kako bi ublažila posljedice ovog pritiska pazeći da istovremeno ne ugrožava opskrbu maloprodajnih mjesta ostalim derivatima. Kompanija je svjesna svojeg značaja za nesmetano odvijanje gospodarskih i poljoprivrednih aktivnosti te će učiniti sve što je njenoj mogućnosti kako bi opskrba tržišta ostala neometana, kažu u Ini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!