Vlada poručuje da nema razloga za poskupljenje vode

01.12.2022.

Zadnja izmjena 15:25

Autor: M.M./I.Z./HRT/Hina

Tomašević: Barem za četvrtinu smanjit ćemo najavljeno poskupljenje vode

Tomašević: Barem za četvrtinu smanjit ćemo najavljeno poskupljenje vode

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Vlada je na godinu dana odgodila primjenu Uredbe o visini naknade za korištenje voda kako bi spriječila najavljena poskupljenja. Premijer je pozvao one koji su poskupljenje vode najavili da od toga odustanu. Prvi je poskupljenje vode za 20% najavio Grad Zagreb, a prema izjavi gradonačelnika Tomaševića, voda će, unatoč Vladinoj odluci, ipak poskupjeti, ali manje nego što je prije rečeno.


Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević poručio je da će barem za četvrtinu smanjiti poskupljenje vode u Zagrebu, koje je prvotno bilo najavljeno za 20 posto, jer toliko iznosi efekt odgode vladine Uredbe, a ostale tri četvrtine poskupljenja je za investicije u vodoopskrbnu mrežu.


Tomašević je rekao da je to efekt današnje Vladine odluke. Vlada je, naime, na godinu dana odgodila primjenu Uredbe o visini naknade za korištenje voda, s namjerom da spriječi najavljena poskupljenja vode za građane i gospodarstvo.


- Sigurno ćemo smanjiti povećanje cijena koliko god možemo i odgoditi koliko god možemo rok kada će te cijene stupiti na snagu. One sigurno neće stupiti na snagu 1. siječnja, ali poskupljenje je neminovno, rekao je Tomašević na proslavi obljetnice zagrebačkog Ekonomskog fakuteta. 

Dodao je kako poskupljenje nema veze s inflacijom već sa stanjem vodoopskrbne mreže u Zagrebu koje je neodrživo te su nužne nove investicije u vodoopskrbnu mrežu, u koju se nije ulagalo desetljećima.

Rekao je i da ne zna niti jedan drugi grad u Hrvatskoj gdje su kao u Zagrebu u zadnjih godinu i pol pucale cijevi, magistralni cjevovodi, nastale poplave i uništene prometnice te oštećena privatna imovina.

Naglasio je kako su potrebne nove investicije u vodoopskrbnoj mreži, odvodnji i u pročišćavanju otpadnih voda. Poručio je da će povući i sredstva iz EU fondova, ali da i te projekte moraju sufinancirati, a niti to neće biti dovoljno.

- Mi ne možemo tako dalje i u tom smislu mora doći do novog vala investicije, kazao Tomašević i dodao da to mogu platiti ili građani kroz porez, što je prihod Grada ili građani kroz cijenu vode, što je prihod gradskog poduzeća.

Činjenica je, ističe, da su Vladine mjere od rujna vezane za električnu energiju direktno doprinijele tome da ne dođe do puno većeg poskupljenja vode u svim gradovima u Hrvatskoj. Međutim, to su bile mjere vezane za električnu energiju, a druge stvari su poskupjele.

Kaže da je jedan manji dio poskupljenja vode vezan za Vladinu uredbu, jedan dio vezan je za operativne troškove koji su nastupili zbog inflacije, i zbog čega Vodoopskrba i odvodnja ima velike financijske gubitke, a najveći dio je vezan uz investicije.

Podsjetio je da u Zagrebu još uvijek ima građana koji nemaju javnu vodoopskrbu i odvodnju. Napomenuo je i kako više od godinu dana niti jedna komunalna usluga nije poskupjela iako je Zagrebački holding bio na rubu bankrota.

Filipović: Nema razloga za poskupljenje vode

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, ustvrdio je danas da nakon odgode primjene Uredbe o visini naknade za korištenje vode, ali i ranijih vladinih intervencija prije svega u cijenu struje, nema razloga za poskupljenje vode u Zagrebu ni u drugim mjestima.

- Nema potrebe za tim, živimo u kriznom vremenu, možete vidjeti da se ubrzo predstavlja proračun Grada Zagreba od 16,6 milijardi kuna - nikada veći, a gradska uprava govori da su financije stabilizirane i da je sve tip-top, pa postavljam pitanje zašto bi netko u takvoj situaciji rekao da će povećati cijenu vode građanima za 20 posto?, rekao je Filipović u izjavi nakon sjednice Vlade.

- Odgodili smo uredbu i nema nikakvog razloga da dođe do povećanja cijene vode, a sve one koji su to namjeravali učiniti pozivam da o tome uopće ne razmišljaju, dodao je.

Vlada je danas na godinu dana odgodila primjenu Uredbe o visini naknade za korištenje voda. Ta uredba trebala je stupiti na snagu 1. siječnja 2023. godine, a kad bi se to dogodilo visinu naknade vodovodi bi plaćali prema zahvaćenoj, a ne isporučenoj količini vode.


- Odgodit ćemo primjenu te uredbe za godinu dana i na taj način omogućiti svim jedinicama lokalne samouprave, osobito u gradu Zagrebu, Splitu i drugim velikim gradovima da nema potrebe za dizanjem cijene vode, rekao je na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković. 


Filipović je ustvrdio da je Vlada pored odgode uredbe, pomogla Gradu Zagrebu i drugim jedinicama lokalne samouprave u jesenskom paketu mjera u kojem je osigurala da struja za sve vodovode u Hrvatskoj ne poskupi.

Grad Zagreb će, prema njegovim riječima, zahvaljujući jesenskom paketu mjera, samo kada je riječ o električnoj energiji od 1.studenoga do 31. ožujka 2023. platiti 580 milijuna kuna ili 116 milijuna mjesečno manje, a da je uredba stupila na snagu trebao bi platiti 29 milijuna kuna više u odnosu na prošlu godinu.

- Kad gledate što je Vlada učinila za Grad Zagreb i što bi za Grad značilo eventualno poskupljenje, možete vidjeti koliki je to nesrazmjer i mislim da bi bilo fer i korektno da se sve to uzme u obzir i ne ide povećavati cijena vode, nema potrebe za tim, rekao je.

- Nadam se da će biti dovoljno razuma da do toga ne dođe, jer nema nikakvog razloga zato, ustvrdio je.

Filipović kaže da ga zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević nije izvijestio o namjeri povećanja cijene vode iako s njim dosta komunicira, te da se ne radi o politikantstvu vlade koja reagira nakon što je najavljeno poskupljenje vode u Zagrebu.

HDZ: Voda poskupljuje, iako je Vlada omogućila povoljnije cijene energenata

Zagrebački HDZ istaknuo je danas da je Vlada osigurala osam milijardi kuna za zaštitu standarda građana Zagreba te omogućila povoljnije cijene energenata, pa gradonačelnika Tomislava Tomaševića smatraju odgovornim za najavljeno poskupljenje vode i parkinga.

Računi koje imaju zagrebački gospodarstvenici za struju i plin su tri do pet puta jeftiniji nego što su trenutne tržišne cijene, zbog čega najavljena poskupljenja nisu opravdana, poručili su zagrebački HDZ-ovci.

Od golemih zaštitnih mjera Vlade Republike Hrvatske oko osam milijardi kn ide upravo za zaštitila standarda Zagrepčana, istodobno Tomašević poskupljuje vodu i parking. Svoje postupke, svoje neuspjehe, morat će sam objašnjavati sugrađanima, naveli su u priopćenju.

Cijena vode bit će 20 posto veća. Gradonačelnik Tomašević kao jedan od razloga spomenuo je novi zakon od 1.siječnja, prema kojem će trošak izgubljene vode u cijevima pasti na teret Vodoopskrbe i i odvodnje, no gradski HDZ tvrdi da to nije točno.

- Gradonačelniče, zašto govorite takve neistine u javnom prostoru? Zašto na leđa građana Zagreba prebacujete nešto što je isključivo vaša odgovornost te odgovornost loše organizacije Grada Zagreba od strane vaših podređenih?, pitaju iz zagrebačkog HDZ-a.  

Zahvaljujući mjerama Vlade, Grad Zagreb ima puno povoljnije cijene za sve energente te je uštedio stotine milijuna kuna, dodaju iz GO HDZ-a. Spomenute mjere su, prema njihovim tvrdnjama, bile namijenjene građanima, a ne tvrtki ViO kako bio ostvarila rekordnu dobit.

Tomašević je kazao da više od godinu dana nijedna komunalna usluga u Zagrebu nije poskupjela, unatoč udarima inflacije zbog koje je ove godine u gradskom proračunu izgubljeno oko milijardu kuna.


Što o poskupljenju vode misle građani i čelnici gradova u blizini Zagreba, pogledajte u prilogu Dinka Kreštalice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!