Poznati privremeni rezultati Državne mature, bolji nego prošlih godina

11.07.2022.

13:56

Autor: V.K./Sunčica Findak/Dnevnik/HRT/Hina

Državna matura

Državna matura

Foto: Sandra Simunovic / Pixsell

Objavljeni su privremeni rezultati državne mature koji pokazuju da su ovogodišnji maturanti ispite iz mnogih predmeta napisali mnogo bolje nego prošlogodišnji, u čemu im je, sasvim sigurno, pomogla i probna matura. Prvi se put dogodilo i da su višu razinu matematike maturanti napisali bolje nego nižu, a i praznih je papira na eseju iz hrvatskog jezika bilo znatno manje.

Ispitima Državne mature u ljetnom roku, koji je održan od 31. svibnja do 27. lipnja, pristupio je ukupno 28.451 učenik, a pisali su ukupno 107.915 ispita.

- Uzimajući u obzir činjenicu da ovogodišnji maturanti iza sebe imaju tri godine pandemije, potrese u Zagrebu i na Banovini, štrajk prosvjetara, zbog čega su ovogodišnji maturanti puno dana nastave imali izvan učionice, a općepoznato je da online nastava ni na koji način ne može nadomjestiti nastavu uživo, smatram da su rezultati zadovoljavajući, čak i iznenađujući u nekim predmetima, rekao je za Hinu ravnatelj NCVVO-a.

Filipović smatra da je takvim rezultatima uvelike pridonijela činjenica da su učenici upravo zbog svih tih nedostataka koje su imali još ozbiljnije pristupili pripremi za ispite.

- Tome su u velikoj mjeri doprinijeli i njihovi nastavnici, a u konačnici i probni ispiti imali su upravo za cilj nadomjestiti sve te nedostatke jer su se učenici kroz probne ispite dva mjeseca prije ljetnog roka mogli upoznati i sa sadržajem i sa strukturom i s procedurom pisanja ispita. Pragovi prolaznosti se prvi put u ovih 12 godina nisu mijenjali, niti za jedan predmet, a u mnogim predmetima rezultati su bolji, ističe Filipović.

Učenici su, dodaje, imali dva mjeseca da uvide gdje su im nedostaci i što još treba popraviti do pisanja ispita na ljetnom roku.

- Sve je to, objašnjava, rezultiralo je time da su ove godine u nekim predmetima rezultati ispita bili i bolji nego u prethodnim. Primjerice, u engleskom jeziku učenici su postigli bolje rezultate i na osnovnoj i na višoj razini, na hrvatskom su bolji rezultati na osnovnoj, a nešto lošiji na višoj razini, dok su u matematici rezultati bolji na višoj razini, a nešto lošiji na osnovnoj razini, navodi ravnatelj NCVVO-a.

Bolje su rezultate učenici postigli i u izbornim predmetima poput kemije, biologije, psihologije, povijesti i geografije, a nešto su lošiji rezultati ostvareni u fizici te politici i gospodarstvu.

- Ove godine su još bolji rezultati nego prošlih godina zaista imamo impresivan broj odličnih, ali i onih koji su ostvarili 100 posto. Rezultati su privremeni, a na temelju iskustva prethodnih godina, očekujemo oko 4000 prigovora, kaže Filipović. Prigovore će najprije rješavati prvostupanjsko povjerenstvo, a bude li žalbi na njihove odluke, razmatrat će ih drugostupanjsko povjerenstvo, dodaje.

Čak 208 maturanata riješilo je ispit 100 posto. Tom podatku, o boljim rezultatima naših maturanata na ispitu iz engleskog nego iz hrvatskog, dodajmo i to da je na eseju iz hrvatskog jezika, koji ni ove godine nije bio obvezan, njih 400 manje nego prošle godine predalo prazan papir. Konačni rezultati bit će poznati 18. srpnja.

Sljedeće godine esej će ponovno biti obvezan dio ispita iz hrvatskog pa će si luksuz da preda prazan papir malo tko moći priuštiti. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!