Počela državna matura: ove godine manje od 29 tisuća maturanata

19:54 / 31.05.2022.

Autor: Irena Košar/Dnevnik/HRT

Maturanti Srednje talijanske škole u Rijeci danas su pisali ispit iz talijanskog jezika

Maturanti Srednje talijanske škole u Rijeci danas su pisali ispit iz talijanskog jezika

Foto: Dnevnik / HRT

Pisanjem ispita iz materinskih jezika nacionalnih manjina i grčkog počela je državna matura. Prije 13 godina, kada je uvedena, bilo je 37 tisuća prijavljenih maturanata. Ove ih je godine manje od 29 tisuća. Među njima je oko 11 tisuća gimnazijalaca, malo više od 14 tisuća učenika strukovnih i oko 750 učenika umjetničkih škola...

Maturanti Srednje talijanske škole u Rijeci danas su pisali ispit iz talijanskog jezika. Kažu, zadovoljni su. 


- Nije bilo toliko teško, s tim da nas je probna matura po mojem mišljenju jako dobro pripremila, i uz malo ponavljanja i učenja pred ispit dobro sam ga napisao ispit. Zadovoljan sam, kaže Marcel Brozović.


- Dosta su nam pomogle te probne mature, i da vidimo kako je strukturirano i da znamo koji je bodovni prag, stvarno je dosta pomogla, kaže Brigita Chelli.


Inače, obvezni ispiti za sve koji su ih prijavili počinju u četvrtak, 2. lipnja - prvi je iz engleskog jezika. Potkraj lipnja polažu se hrvatski jezik i matematika.  


- Moj željeni faks je Fakultet medicine u Rijeci ili možda Fakultet stomatologije u Rijeci. Prijavila sam sve više razine obaveznih predmeta - viša razina hrvatskog, engleskog i matematike, kaže maturantica Klara Mikulčić iz Varaždina.


Što se pak izbornih predmeta tiče, tu se ništa nije promijenilo u odnosu na prošlu godinu.


- Što se tiče izbornih predmeta, kao što je to već uobičajeno, najzastupljeniji su pristupnici iz fizike, zatim slijedi biologija, pa politika i gospodarstvo, kemija, psihologija i likovna umjetnost, kaže Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja. 


- Planiram upisati medicinu, od izbornih predmeta sam izabrala fiziku, kemiju, biologiju i politiku i gospodarstvo, što mi je zapravo samo rezerva za drugi fakultet, kaže Paula Perić, maturantica iz Zagreba.


Nakon dvije godine, na državnoj maturi nema više epidemioloških mjera.


- Nema više tih mjera, distanciranja u samom razredu, obaveze nošenja sigurnosnih maski, tako da u tom smislu recimo da je to ona najbitnija razlika u odnosu na prošlu godinu, kaže Michele Scalembra, ravnatelj Srednje talijanske škole Rijeka - Scuola media superiore italiana Fiume.


Ono što maturanti najbolje znaju, ali nije naodmet ponoviti: prvi su rezultati 11., a konačni 18. srpnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!