Forum žena SDP-a o napadu na Škulić: Sustav ne rješava probleme građana

16.06.2022.

18:35

Autor: T.D./HRT/Hina

Vesna Škulić

Vesna Škulić

Foto: Zeljko Hladika / Pixsell

Forum žena SDP-a upozorio je u četvrtak kako trauma koju je proživjela bivša saborska zastupnica i osoba s invaliditetom Vesna Škulić još jednom pokazuje kako sustav u Hrvatskoj sustavno ne rješava najveće probleme s kojima se susreću građani. 

- Dosta je cinizma i bezosjećajnosti Vlade koja se uporno hvali velikim rezultatima i ugledom na europskoj razini. Krajnje je vrijeme da se počne baviti stvarnim, životnim problemima svojih građanki i građana i da riješe barem jedan, stoji u priopćenju. 

To ne bi trebalo biti teško, dodaju iz Foruma, osim ako se na osobe s invaliditetom ne gleda kao na "opterećenje" za proračun.

Osobe s invaliditetom, a posebice žene s invaliditetom koje stanuju same i ovise o pomoći druge, često nepoznate osobe, u najvećoj su mjeri izložene najgorim oblicima zlostavljanja - psihičkog i fizičkog.

Forum žena ističe kako su to uz Škulić, vjerojatno doživjeli i mnogi drugi i to zbog sustava koji godinama samo deklarativno obećava da će zakonski "riješiti" pitanje osobnih asistenata, dok su takve usluge svedene na udruge osoba s invaliditetom i projektna financiranja. 

Nedovoljno je asistenata, nedovoljno su plaćeni, nedovoljno educirani za rad s teško bolesnim osobama te su nedovoljno prepoznati kao važna karika u omogućavanju koliko-toliko dostojanstvenog života osoba s invaliditetom.

Forum upozorava kako udruge nisu dovoljno kapacitirane da svim osobama s invaliditetom osiguraju pomoć koja im je nužna kako bi ostvarile osnovne životne i fiziološke potrebe, dok nereguliranost usluga koje pružaju osobni asistenti otvara prostor privatiziranju socijalnih usluga kojima je glavni cilj profit ili crnome tržištu gdje ne postoji apsolutno nikakva zaštita ni kontrola.

- Sve socijalne usluge moraju biti regulirane i pod nadzorom 'države' te ne smiju biti izvor sumnjivih zarada ionako ekonomski deprimiranih građanki i građana, ističu u Forumu.

Sustav socijalne politike godinama je u potpunosti zapušten jer se očito procjenjuje da to nije tema koja donosi političke poene, ocjenjuju.

- Vladajući trebaju shvatiti da je oko 15 posto osoba s invaliditetom u ukupnoj hrvatskoj populaciji itekako nezanemariva populacija kojoj su dužni osigurati, ne samo dostojanstven, već prvenstveno siguran život - lišen ovakvih i sličnih trauma koje mogu rezultirati i najgorim ishodom - smrću, zaključuju iz Foruma žena. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!