Francuska ministrica obrane: Hrvatska odluka oslikava jačanje strateških odnosa Zagreba i Pariza

28.05.2021.

14:30

Autor: Hina/HRT

Francuska ministrica obrane Florence Parly

Francuska ministrica obrane Florence Parly

Foto: John Thys / Reuters

Hrvatska odluka da kupi 12 rabljenih francuskih borbenih zrakoplova Dassault Rafale F3R oslikava jačanje strateških odnosa Francuske i Hrvatske, priopćila je francuska ministrica obrane Florence Parly.

"(To) oslikava jačanje strateških veza između Francuske i Hrvatske te njihovu zajedničku želju da rade na razvoju jake i ambiciozne Europe obrane", istaknula je ministrica, prema priopćenju francuskog veleposlanstva u Zagrebu.

Nakon što je Grčka kupila 18 Rafala u siječnju, "činjenica da je i druga članica EU-a izabrala ponudu europske zemlje snažan je znak, mnogo veći od simboličnog", dodala je Parly.

Zahvaljujući njegovoj svestranosti i razvojnom potencijalu, Rafale, francuski višenamjenski borbeni zrakoplov koji je u operativnoj službi u francuskim zračnim snagama i koji je dokazao svoje borbene sposobnosti, "savršeno udovoljava trenutnim i budućim potrebama naših hrvatskih partnera", ustvrdila je ona.

Vlada RH nabavit će 12 rabljenih francuskih višenamjenskih borbenih zrakoplova tipa Dassault Rafale F3R po cijeni od 999 milijuna eura, objavio je ranije u petak premijer Andrej Plenković.

''Vlada je ocijenila da je ponuda Francuske najbolja i donijela odluku o nabavi 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale, 10 jednosjeda i 2 dvosjeda'', precizirao je Plenković.

Francuska ponuda izabrana je u konkurenciji američke (novi F-16 Block 70), švedske (novi JAS 39 Gripen) i izraelske (rabljeni F-16 Barak).

"Nakon nekoliko ostvarenih uspjeha u izravnim postupcima nabave, francuski zrakoplov pobijedio je prvi put u postupku natječaja", rekla je Parly.

Dodala je da su avioni koji će biti isporučeni Hrvatskoj trenutno u službi francuskih Zračnih i svemirskih snaga.

Rafale se počeo koristiti u francuskoj vojsci 2004. i već je izvezen u Egipat, Katar, Indiju i Grčku.

Florence Parly ističe da "ta dinamika potvrđuje izvrsnost francuske ponude u vrhunskim tehnološkim područjima".

Hrvatska je druga zemlja NATO-a nakon Grčke koja je odlučila kupiti francuske zrakoplove.

Prodaja Rafalea Zagrebu "odvijat će se putem sporazuma između vlada čije potpisivanje se očekuje za nekoliko mjeseci, što bi omogućilo isporuke prvih Rafalea 2023. godine", navodi francusko ministarstvo.

Prihod od prodaje Rafalea, preuzetih iz inventara francuskog zrakoplovstva,"bit će upotrijebljen za poboljšanje raspoloživosti i jačanje operativne spremnosti zrakoplovnih i svemirskih snaga", dodaje se.

Sjedinjene Države podržale su odluku Zagreba da kupi francuske višenamjenske lovce i poručile Hrvatskoj da će interoperabilnost zrakoplova učiniti njezinog snažnog saveznika u NATO-u još snažnijim, priopćilo je u petak američko veleposlanstvo u Zagrebu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!