19:05 / 27.04.2020.

Autor: B.A./HRT

Frka-Petešić: Ovo nije povratak u normalu

-

-

Foto: - / -

Ovisno o našem ponašanju, vidjet ćemo kako dalje, poručio je Frka-Petešić
Jako je važno da shvatimo da ovo nije povratak u normalu, ovo je postupno popuštanje mjera i ovisno o našem ponašanju, vidjet ćemo kako dalje, poručio je predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić večeras u HRT-ovom Dnevniku.

Epidemija koronavirusa - nove informacije

Danas je prvi dan prve od tri planiranih faza popuštanja zaštitnih mjera uvedenih zbog epidemije koronavirusa u Hrvatskoj. Frka-Petešić je rekao da je prerano da ocjenjuju koliko su zadovoljni, ali je dodao da se građani odgovorno ponašaju.

- Mislim da smo shvatili da je ova ugroza ozbiljna, svi su je prepoznali. Mislim da građani to poštuju, pridržavaju se mjere fizičke distance, osobne higijene i smanjivanja društvenih kontakata i o tome će ovisiti uspjeh ove faze, rekao je Frka-Petešić.

Naglasio je da se četiri tjedna pokazuje trend smanjenja uz manje oscilacije te da se radi o zajedničkom uspjehu odgovornosti građana i mjera. Rekao je da uvijek postoji mogućnost povratka mjera na snagu.

Trgovine su otvorile svoja vrata, ali ne rade nedjeljom. Frka-Petešić rekao je da se prije radilo 70 sati tjedno, a sada se radi 78 sati tjedno, što je 10 posto vremena duže.

- Da se išlo sedam dana, tu bi se skočilo na preko 90 sati, znači 30 posto duže radno vrijeme trgovina. To su epidemiolozi procijenili da je previše za ovu prvu fazu, rekao je Frka-Petešić.

U petak je Međunarodni praznik rada. Frka-Petešić naglasio je da i dalje nema okupljanja u većim brojevima, ni u parkovima. Jako je važno razumjeti da se nismo vratili u normalu, i dalje se ide u trgovinu po ono što je nužno, rekao je.

- Ne idemo u shopping, ne idemo u šetnju. Ostajemo doma i ostajemo odgovorni, poručio je Frka-Petešić.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!