Fuchs: Vrtićka djeca bez samoizolacije, samotestiranje školaraca samo kod zaraze

17.03.2022.

14:39

Autor: HRT

Radovan Fuchs

Radovan Fuchs

Foto: HTV / HRT

Vlada je najavila ublažavanje epidemioloških mjera. Produljuje se radno vrijeme ugostiteljskih objekata, ukidaju ograničenja broja osoba na okupljanjima, kao i sportskim natjecanjima. Ukida se i samotestiranje učenika na početku tjedna. Koje se mjere odnose na školarce i djecu u vrtićima objasnio je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs. 

- Najavili smo prije tjedan dana da ćemo ići u ovom smjeru. Tako smo u razogovoru s epidemiolozima i HZJZ-om donijeli preporuku da se djeca u vrtiću više ne šalju u samoizolaciju, ukoliko je neko dijete u vrtiću oboljelo. Mislimo da je to veliko olakšanje za roditelje i za rad u vrtićima. Ta se mjera primjenjuje od ponedjeljka, kazao je ministar Radovan Fuchs.

Dodao je kako djeca koja su sad u samoizolaciji "mogu to odraditi do petka, pa slijedeći tjedan mogu najnormalnije u vrtić". Naglasio je, međutim - kako je bolje i logičnije da dijete ostane kod kuće ukoliko je zaražen netko iz obitelji.  

Samotestiranje u školama samo u slučaju oboljelog učenika

- Kad govorimo o samotestiranju učenika, mjera je pokazala učinak u početnom stadiju. Danas smo u situaciji da se ta mjera može provesti na način da se više ne provodi ponedjeljkom, nego će se provoditi samo u razredima u kojima se pojavi oboljeli učenik. Ostali učenici će se testirati i ako su negativni mogu ići u školu, rekao je Fuchs. Naglasio je kako se radi o dobroj mjeri za učenike ali i mjeri kojom će se obrazovni sustav do kraja ove školske godine dovesti "kako je i planirano bez većih potresa". 

Upitan da komentira odluku sisačkih Gradskih vlasti koje su zabranile osnovnim školama da u vrijeme korizme prikupljaju sredstva za humanitarnu akciju Caritasa, nego samo preko Crvenog križa Fuchs je kazao kako o tome nema informaciju, ali da se ne tiče nikakvog naputka Ministarstva. Novinare je uputio da pitanje postave gradonačelnici Siska jer je Grad osnivač osnovnih i srednjih škola. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!