Ublažavanje mjera - dulje vrijeme rada kafića, veći broj okupljenih na događajima

17.03.2022.

11:06

Autor: HRT/J.L.

Premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Premijer Andrej Plenković najavio je ublažavanje epidemioloških mjera, a objasnio ih je ministar unutarnjih poslova i načelnik Stožera civilne zaštite Davor Božinović. Produljuje se radno vrijeme ugostiteljskih objekata, ukidaju ograničenja broja osoba na okupljanjima, kao i sportskim natjecanjima. 

Plenković je uvodno rekao da se, kao posljedica cijepljenja i prirodnog prokuživanja, opuštaju epidemiološke mjere. Broj osoba koje će biti na javnim događanja i okupljanja će se povećati, a neće biti ograničenja dolazaka osoba s COVID potvrdama na događaje.

Produžit će se radno vrijeme ugostiteljskih objekata do 2 ujutro. Planira se i ukidanje samoizolacija djece predškolske dobi, osim u slučaju obiteljskog kontakta, te ukidanje samotestiranja učenika jednom tjedno, osim iznimki kada je za pojedini razred konstatirano da ima pozitivnih. Ublažit će se mjere vezane za zabavne, vjerske, turističke, političke djelatnosti, sajmove, kina...

- Postoji određena dinamika zaraze omikronom, ali vidi se da su posljedice i oblici bolesti od omikrona puno lakši nego što su bili prije, rekao je premijer. Ipak, pozvao je i dalje na oprez i dodao da je oko 76% odrasle populacije cijepljeno barem jednom dozom cjepiva.

Dolazak izbjeglica, istraga pada drona, "Plemeniti štit", rast cijena nafte

Govorio je i o ratu u Ukrajini i naglasio da je u Hrvatsku došlo oko 7.200 ukrajinskih izbjeglica te da sustav prihvaćanja i integracije funkcionira.

O posljedicama krize na građane rekao je da Vlada radi i na tome da se na europskoj razini nađu načini da se olakša i osnaži djelovanje koje postoji na razini Vlade.

- Istraga o padu drona u Zagrebu je u tijeku. Riječ je o izviđačkom dronu s doletom od više od 1000 km, a pouzdano se zna da je letjelica sadržavala eksplozivnu napravu i da je riječ o izviđačkom dronu Tupoljev 141 "Striž", rekao je.

Naveo je kako postoje tri scenarija - došlo je do pogreške, sabotaže ili je postojala namjera. To treba otkriti da svi mehanizmi motrenja za ovakve situacije budu itekako pripravni i da se na to obrati pozornost s obzirom na rat u Ukrajini. 

Obaviješteni su partneri unutar EU-a i NATO-a, rekao je premijer i naglasio da svi shvaćaju ozbiljnost situacije te da će se istražiti svi scenariji vezani za ovaj događaj. 

Izjavio je da rumunjski i mađarski radari nisu prepoznali tu letjelicu kao pravu vrstu uzbune, jer je to vrlo zahtjevno s obzirom na to da takvih odsjaja i refleksija ima jako puno.

- Ona se pojavljivala, nije se pojavljivala, a bilo je tih dana i drugih lažnih uzbuna i podizanja borbenih dvojaca zbog situacija koje nisu imale ovakav karakter, pojasnio je i istaknuo da je najbitnije ustvrditi kako je, s kojom namjerom i odakle letjelica lansirana, dodao je.

Objasnio je da sam NATO sustav nije mogao ovo vidjeti ako nije dobio informaciju od onih čiji su radari najbliži u ovim situacijama. 

- Javnost ćemo obavijestiti o svim detaljima kako ne bi bilo konfuzija i krivih informacija jer to nije korisno ni za javnost ni za one koji komentiraju nešto o čemu nemaju potpune informacije, kazao je.

Hrvatska vojska sudjeluje u vježbama “Plemeniti štit”, letjeli su u priobalju, iznad gradova poput Zadra, Zagreba, danas se slične vježbe odvijaju s američkim F-16. 

- To je znak da su naši partneri uz nas, rekao je.

Govorio je i o jučerašnjem posjetu Španjolskoj te sastanku Europskog vijeća prošlog tjedna.

- Najviše se radi na temama jačanja ulaganja u europsku obranu, pitanju strateške autmnomije, mehanizama ograničavanja cijena energenata, dostatnosti hrane i svim ostalim važnim temama. 

Rekao je da se rast cijena nafte prati na dnevnoj razini te bi od sljedećeg tjedna moglo doći do snižavanja cijena goriva za građane. 

Obnovljeno 1800 obiteljskih kuća

Potpredsjednik Vlade Tomo Medved rekao je da je ugovorena izgradnja 138 zamjenskih obiteljskih kuća s 10 izvođača radova u iznosu od 115 milijuna kuna, a u tijeku su ocjene ponuda za izgradnju još 78 zamjenskih obiteljskih kuća. Nekonstrukcijskom obovom obnovljeno je 1800 obiteljskih kuća, a na 1006 radovi su u tijeku.

Liječenje izbjeglica iz Ukrajine

Ministar zdravstva Vili Beroš osvrnuo se na stanje s procijepljenosti od zaraze, istaknuvši da je najmanje jednom dozom cijepljeno je 70,64% odraslog stanovništva, dok je treću dozu cjepiva primilo 26,98% odraslog stanovništva.

- Uz aktivnu imunizaciju stečenu preboljenjem i kontaktu s virusom, to doprinosi porastu općeg imuniteta, poručio je Beroš. 

Rekao je da je pruženo 1256 usluga zdravstvene zaštite za izbjeglice iz Ukrajine, hospitalizirano je sedam osoba, a trenutačno je na bolničkom liječenju jedna osoba. 

Hitna medicinska služba imala je 53 intervencije. 

Beroš naglašava da ukrajinski građani imaju jednake uvjete liječenja kao i hrvatski građani.

Dodao je da je na sastanku europskih ministara zdravstva, naglašena važnost osiguranja dostupnosti zdravstvene zaštite za osobe iz Ukrajine.

Zaključeno je i da je potrebno osigurati dostupnost cjepiva i procijepljenost za bolesti koje su na području EU iskorijenjene i čije je širenje moguće spriječiti, rekao je i dodao da je Zavodima za javno zdravstvo dostavljena uputa o obvezi izvještavanja o osnovnim demografskim i zdravstvenim pokazateljima žitelja Ukrajine.

- Stanje u bolnicama dozvoljava ublažavanje mjera, no u zadnje vrijeme brojevi zaraženih rastu, sve je veći broj pacijenata koji imaju posljedice COVID-19, a nisu bili cijepljeni, rekao je i pozvao na daljnji oprez i posebnu zaštitu starijih skupina stanovnika i osoba s komorbiditetima. 

Božinović iznio niz mjera koje se ublažavaju 

Ministar unutarnjih poslova i načelnik Stožera civilne zaštite Davor Božinović rekao je da zdravstveni sustav više nije opterećen te se ublažavaju nužne epidemiološke mjere. 

Na javnim događanjima i okupljanjima na otvorenom može biti 200 osoba, umjesto 100, a ako svi posjeduju COVID potvrde nema ograničenja.

U zatvorenim prostorima može biti 100 osoba, a ako svi imaju EU COVID potvrde više nema ograničenja.

Produljuje se radno vrijeme ugostiteljskih objekata do 2 ujutro, a to se odnosi i na javna okupljanja i manifestacije. 

Ukida se ograničenje radnog vremena kasina, automat klubova i uplatnih mjesta za klađenje, obveza posjedovanja COVID potvrda za održavanje amaterskih kulturno-umjetničkih izvedbi, sajmova i drugih oblika gospodarskih i turističkih događanja u zatvorenim prostorima, ali uz obvezne medicinske maske ili maske za lice.

Na sajmovima na otvorenom nisu obavezne.

Omogućava se održavanje sportskih natjecanja uz prisustvo gledatelja bez EU digitalnih COVID potvrda, ali tada uz ograničenje popunjenosti tribine do 50% i obaveznog korištenja medicinskih maski ili maski za lice na natjecanjima u zatvorenim prostorima.

Ugostiteljski objekti mogu usluživati sve goste, ali samo ako imaju kontrolirani ulaz i ako svi gosti imaju EU digitalne COVID potvrde.

Što se tiče profesionalnih umjetničkih izvedbi i programa na koje se može ući samo s ulaznicama i svi imaju sjedeća mjesta, mogu se održavati bez ograničenja broja prisutnih, ali uz obavezno korištenje maski i pridržavanje preporuka i uputa HZJZ-a i obvezu redovitog provjetravanja prostora.

Izvan snage je i pet odluka iz 2020., a imale su posebne odredbe za rad tržnica, održavanje pogreba i posljednjih ispraćaja, sklapanje braka i životnog partnerstva te načina korištenja dječjih igrališta.

Izmijenjena je odluka o posebnom testiranju, cijepljenju ili preboljenju u djelatnosti socijalne skrbi, a izuzimaju se centri za socijalni skrb i centar za posebno skrbništvo i njihovi korisnici.

Sve odluke stupit će na snagu već sutra, u petak 18. ožujka.

-  Ovo ublažavanje mjera ne znači da se kažemo prestati ponašati odgovorno, naglasio je Božinović.

Uz informacije o aktualnom stanju vezanom za potres i koronavirus, na dnevnom redu sjednice Vlade RH, a radi suzbijanja poskupljenja goriva, je prijedlog izmjene Uredbe o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata te prijedlog izmjene Uredbe o posebnoj naknadi za okoliš zbog nestavljanja biogoriva na tržište i zbog nesmanjivanja emisije stakleničkih plinova, kojom će se distributere do kraja godine osloboditi obveze umješavanja biogoriva u dizel i benzin.

Vlada je donijela i odluke o zabrani novog zapošljavanja službenika i namještenika u javnim službama, kao i državnih službenika i namještenika u tijelima državne uprave te uredima i drugim stručnim službama Vlade RH. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!