Fuchs o cjelodnevnoj nastavi: Nedoumice će uskoro biti riješene

12.04.2023.

08:45

Autor: V.K./A sada vlada/HR/HRT

Radovan Fuchs

Radovan Fuchs

Foto: HTV / HRT

Eksperimentalni program cjelodnevne nastave od iduće godine počinje u 50 škola. Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs u emisiji "A sada Vlada", urednika i voditelja Ivice Ružičića, rekao je kako se nada da će sve nedoumice u vezi s tim biti vrlo brzo riješene.

- Prvo smo izvijestili ravnatelje škola i odgovorili im na sva pitanja koja su imali. Prezentacije ravnateljima trajale su dugo i ostajali smo dok nije postavljeno i zadnje pitanje s njihove strane, rekao je i dodao da se razgovaralo s oko 600 ravnatelja na području RH.

Naglašava kako je eksperimentalni program prezentiran i osnivačima. Pozvane su županije, gradonačelnici i pročelnici, županijski i gradski, rekao je.

- Prezentiran im je program velikog investiranja u sustav obrazovanja. Ovakvo dizanje opsega standarda škola nije bilo u proteklih 50 godina, istaknuo je.

Ističe da je paket mjera koji je Vlada donijela vrijedan više od dvije milijarde eura.

- Da bismo prešli na koncept cjelodnevne nastave, treba stvoriti preduvjete da sve škole u RH mogu raditi u jednoj smjeni, rekao je ministar.

Na pitanje učitelja hoće li netko od njih ostati bez posla zbog eksperimentalnog programa, ministar je ponovio da nitko neće dobiti otkaz.

- Oni koji žele raditi više, za to će biti vrlo konkretno plaćeni, naglasio je i dodao da povećanje može biti i 25 posto na sadašnju plaću, pri čemu će svi zaposlenici dobiti povećanje od 4,5 posto samim time što sudjeluju u eksperimentalnom programu.

- Svi učitelji koji rade u produženom boravku, njih financira lokalna samouprava, ali ni oni neće dobivati otkaze i bit će zbrinuti, rekao je.

Alternativa vjeronauku


Predmet Svijet i ja jako se problematizirao. Taj je predmet alternativa vjeronauku, govori ministar.


- Onog časa kada je netko izabrao vjeronauk, to je predmet koji on obvezno sluša, dobiva ocjene iz njega i on mu ulazi u prosjek ocjena. Djeca koja nisu slušala vjeronauk bila su zakinuta za jedan predmet pa kada se izračunavao prosjek ocjena, oni su na neki način bili hendikepirani, naglasio je.


Odlučilo se da se uvede predmet Svijet i ja koji moraju slušati oni koji nisu izabrali vjeronauk.


Više pogledajte u videu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!