Fuchs: Nemamo preporuku da se zabrane maturalna putovanja u Grčku

17.08.2023.

13:20

Autor: Hina/HRT/D.S.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs

Foto: Zeljko Hladika / PIXSELL

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je da njegovo ministarstvo nije dobilo nikakvu preporuku da bi učenicima trebalo zabraniti maturalna putovanja u Grčku gdje se prije deset dana dogodio nasilni obračun između navijača.

- Rukovodimo se preporukama Ministarstva vanjskih poslova i informacijama diplomatskih predstavništava, za sada nemamo preporuku da bi trebali objaviti da se zabranjuju maturalna putovanja u Grčku, rekao je Radovan Fuchs uoči prve sjednice Vlade nakon ljetne stanke.


Fuchs je naveo da je njegovo ministarstvo primilo upit jedne škole o maturalnom putovanju u Grčku, odnosno o je li ono sigurno za učenike.


- Apelirat ćemo da se maturanti ponašaju dostojanstveno, da obilaze kulturne povijesne destinacije koje su predviđene i da svojim ponašanjem štite dignitet Republike Hrvatske i njih samih, napomenuo je.


Uoči početke nove školske godine sljedećeg mjeseca, s kojom počinje eksperimentalni program cjelodnevne škole, resorni ministar najavljuje da će većina stvari biti gotova do prvog dana škole.


- Možda će neki radovi ili nabava neke opreme kasniti, dok se sve ne posloži i ne instalira, a škole će naći neko alternativno rješenje za prvi mjesec ili dva, izjavio je.


S druge strane, priručnici za izvođenje nastave su gotovi, knjige koje će se primjenjivati u školama su u tisku te su proveden edukacije za ravnatelje škole, učitelje i profesore, na kojima je odgovorena sva pitanja vezana uz način izvođenja nastave, organizaciju nastave i slaganje satnice u školama, ističe Fuchs.


Na pitanje o odgovornosti recenzenata koji su pozitivno ocijenili priručnik ministra obrana Marija Banožića koji se prijavio za nastavno zvanje na sveučilištu, a u kojem su, kako se pokazalo, veliki dijelovi prepisani upravo iz radova tih recenzenata, Fuchs je odgovorio da ne želi sugerirati što će visokoškolske institucije učiniti.


- One imaju određene mehanizme da unaprijede rad svojih povjerenstava da se takve stvari ne dešavaju. Ako netko napravi nešto, da sam ja čelnik institucije, to bih stavio na diskusiju na svoje znanstveno-nastavno vijeće, rekao je.


Fuchs je napomenuo da je osobno inicirao da doktorati moraju biti dostupni na mrežnim stranicama 30 dana prije obrane, a što se tiče konkretnog slučaja Sanje Gongete, recenzentice Banožićeva priručnika, poručio je da će s njom obaviti razgovore nakon kojih će vidjeti koji su sljedeći mogući koraci u tim smislu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!