16:29 / 11.02.2021.

Autor: P.F./Hina

Fuchs: Ukidanjem anonimnih prijava štite se prosvjetni radnici

Fuchs ukida anonimne prijave prosvjetnoj inspekciji

Fuchs ukida anonimne prijave prosvjetnoj inspekciji

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

 Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs izjavio je da će se ukidanjem anonimnih prijava prosvjetnoj inspekciji školske ustanove i prosvjetni radnici zaštititi od neutemeljenih i neprovjerenih prijava, čime im se vraća dignitet.

U posljednjih pet godina zabilježeno je 12.000 prijava prosvjetnoj inspekciji, od kojih je 25% bilo anonimno, napomenuo je Fuchs predstavljajući u Saboru zastupnicima izmjene Zakona o prosvjetnoj inspekciji, po kojima inspekcija više neće biti obavezna postupati po anonimnim prijavama.

Izmjene se predlažu kao bi prosvjetni radnici i školske ustanove koje podliježu nadzoru prosvjetne inspekcije bili zaštićeni od proizvoljnih i neutemeljenih prijava, naglasio je Fuchs.

Očekuje da će se time smanjiti i zlonamjerna šikaniranja i razračunavanja unutar škola.

- Izmjene su usmjerene prema tome da se zaštiti dignitet i vrati ugled učiteljima, nastavnicima i odgajateljima, kazao je Fuchs.

Buduće prijave morat će sadržavati podatke o prijavitelju, ime i prezime, adresu stanovanja i podatke za kontakt, a bez tih podataka inspektori neće postupati po prijavi.

Ostat će mogućnost postupanja prosvjetne inspekcije i po anonimnim prijavama, ali samo u slučajevima kada procjene težinu ozbiljnosti prijave, no cilj je da se institut prosvjetne inspekcije ne zloupotrebljava, pojasnio je ministar.

Zastupnici su u raspravi pozdravili namjeru ukidanja anonimnih prijava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!