Fuchs uoči početka nastave: Neće biti posebnih mjera

18.08.2022.

13:11

Autor: M.Š./HRT

Sve je više zatvorenih škola

Sve je više zatvorenih škola

Foto: HTV / HRT

Nakon sjednice Vlade u četvrtak, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs osvrnuo se na pripreme uoči početka nove nastavne godine 5. rujna. 

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs

Foto: HTV / HRT

Na početku obraćanja izrazio je sućut novinarskoj struci povodom smrti Mislava Bage.

- Znali smo se jako, jako dugo. Dapače, imali smo jedan posebno dobar odnos, poručio je.

Potom se osvrnuo na pripreme pred početak nove nastavne godine.

- Sve pripreme koje su bile u tijeku su obavljene. Ne očekujemo nikakve posebne probleme, barem za sada. Nadamo se da će to tako i ostati. Škola počinje kako je planirano 5. rujna, bez posebnih mjera. Krajem prošle školske godine poprilično smo olabavili mjere, i inače kao država smo imali poseban status kada je u pitanju nastava u osnovnim i srednjim školama te fakultetima, istaknuo je, dodajući da smo završili prošlu godinu s najmanje tjedana online nastave, a prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije.

Dodaje da u tom smjeru treba i nastaviti.

- Počinjemo bez maski i posebnih kontrola, ali uz preporuku održavanja osnovnih epidemioloških mjera, ističe ministar Fuchs.

Izrazio je uvjerenje da će to tako i ostati.

Osvrnuo se i na moguće mjere pomoći, a zbog divljanja cijena.

- Prije ljeta smo donijeli uredbu o korekciji cijene za udžbenike, cijene papira te tiska su otišle prema gore. Sada je veliki problem i čime se bavi Vlada, to su svakako problemi u energetici te veliko povećanje cijene za struju, grijanja i slično.

- To je svakako nešto na čemu se radi i sigurno neće nitko ostaviti škole i institucije bez grijanja ili struje, poručio je Fuchs istaknuvši da se na definiranju tih modela još uvijek radi.

Odgovarajući na pitanje o eventualnom povećanju plaća u obrazovanju, najavio je da će sa sindikatima razgovarati kada to bude bilo potrebno.

- Mislim da su u ovom zadnjem periodu, plaće povećane više nego u zadnjih 10-15 godina. Naravno da inflacija i situacija nosi svoje, kada bude bilo potrebno, razgovarat ćemo svakako, istaknuo je Fuchs.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!