Gdje će se liječiti onkološki bolesnici KB Dubrava?

10.11.2020.

20:57

Autor: Nataša Ledić Grgurić/Labirint/IMS/I.Z./HRT

default error photo
Natalija je kazala da je u velikom strahu jer onkološki bolesnici su uvijek pod neprestanim stresom. Marija kaže da je žalosna te smatra da će ova situacija dovesti do kulminacije svih ostalih bolesti.
Pretvaranje KB-a Dubrava u COVID bolnicu stvorilo je problem ostalim pacijentima, među kojima su i žene koje su se ondje liječile od karcinoma dojke. Situacija koja ih je zatekla donijela im je strah i neizvjesnost.

Pomoćnik ravnatelja za kvalitetu KB Dubrava Josip Ćurić rekao je da su djelatnici te bolnice prosvjedovali "zato što su pacijente cijelog istočnog dijela grada učinili pacijentima drugog reda".

- Ostaju bez akutne bolnice koja hitnom službom pokriva populaciju oko 350 tisuću stanovnika, koja je prošle godine učinila 800.000 specijalističkih pregleda, dodaje Ćurić.

Antonija Đuzel, abdominalna kirurginja, poručila je kako je nesretna što se u toj bolnici ne operiraju onkološki bolesnici. Dodaje da je "veliki udarac za hrvatsko zdravstvo što bolnica već šest mjeseci ne radi svoje uobičajene djelatnosti". Medicinska sestra u KB Dubrava Magdalena Majtan kaže da su vrata bolnice otvorena samo za Covid bolesnike. 

Pacijentica Marija Orlić iz Pule, izjavila je da je u KB Dubrava trebala 15.12. otići na kontrolu, ali je putem medija doznala da oni koji nisu Covid bolesni, ne mogu se više tamo liječiti. znamo hoćemo li doći do svog doktora, hoće li biti kontrola, a znate i sami koliko to djeluje na organizam gdje nama stresna situacija može biti okidač. U velikom smo strahu i bojimo se što će biti s nama, dodala je.

Natalija Oštarčević Filipić kaže da je u velikom strahu jer su onkološki bolesnici uvijek pod neprestanim stresom.

- Ne znamo hoćemo li doći do svog doktora, hoće li biti kontrola, a znate i sami koliko to djeluje na organizam gdje nama stresna situacija može biti okidač. U velikom smo strahu i bojimo se što će biti s nama, dodala je.

Pita se čija je sada pacijentica i tko ju je dužan liječiti.

- Tu je veliki problem jer ja jedino u koga imam povjerenje je u prof. Žica koji me je sedam puta operirao. I sad da ja dospijem nekom kirurgu kojem sam samo pacijent, broj, koji mene ne pozna ja jednostavno to ne želim jer moj kirurg nije umro pa da me se treba prebacit nekom drugom. Čovjek je živ, zdrav i hoda po bolnici a do mene ne može niti ja do njega, rekla je Natalija.

Orlić kaže da je žalosna te smatra da će ova situacija dovesti do kulminacije svih ostalih bolesti.

-  Nažalost puno će ih od COVIDA umrijeti. Međutim COVID ćemo izliječiti a za sve ostalo ćemo poslije plaćati veliki danak, jer ljudi s karcinomima sa srčanim ili moždanim udarom trebaju odmah, ali odmah zdravstvenu zaštitu i pomoć, a kasnije kada COVID prođe jer onda će biti kasno, poručila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!