Gdje su ugovori za plin?

04.11.2022.

17:20

Autor: Ante Raić/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Gdje su ugovori za plin?

Gdje su ugovori za plin?

Foto: Ivica Galovic / Pixsell

Zbog poremećaja na tržištu plinom novih 70.000 kupaca pripalo je gradskoj plinari Zagreb opskrba još prije početka sezone grijanja. Nove Ugovore čekaju već nekoliko mjeseci, a Hrvatska energetska regulatorna agencija podsjeća - zagrebačka plinara to je trebala napraviti do ponedjeljka.

Ivan Kluković jedan je od 3.300 stanovnika Vrbovca koji čeka i službenu potvrdu da je postao korisnik usluga Gradske plinare Zagreb - Opskrbe.

- Do sada nemamo nikakvih obavijesti, o cijeni plina, kada će računi doći, kakvi će doći, tako da čekamo rasplet situacije, rekao je. 

Plin Vrbovec, tvrtka koja je u stopostotnom vlasništvu Komunalca Vrbovec, nakon drastičnih poskupljenja nabavne cijene plina povukla se s tržišta.

- Mi smo uslijed ovih poremećaja na tržištu s plinom bili prisiljeni napustiti djelatnost opskrbe i ostati samo u distribuciji, i do daljnjeg dok ne vidimo kakva će biti situacija s plinom za pokrivanje gubitka u mreži. Tako da, kakva je situacija, bila još smo dobro i prošli, bez nekakvih većih gubitaka, s obzirom da su cijele skočile po 5 ili 6 puta, rekao je Mato Jelić, direktor Komunalca Vrbovec.

Poslali smo upit Gradskoj plinari Zagreb - Opskrba, no do završetka priloga nismo dobili odgovor. Neslužbeno, posla je jednostavno previše, radi se do 22 navečer, no 70.000 novih korisnika jako je velik zalogaj.

- Sličnu situaciju smo imali u proljeće-ljeto 2021. kad su ljudi prelazili iz Gradske plinare k nama. Tri tisuće tristo korisnika provesti, napraviti ugovore, poslati ih..., kolege iz Plina su to radile dan i noć, a to je 10-15 puta manje nego što čeka Gradsku plinaru Zagreb - Opskrbu, tako da ih razumijem, ogroman je to posao, dodao je Jelić. 

Premda su ugovore i račune trebali dobiti do početka studenog, korisnicima je najvažnije da plina ima. A računi će doći, prije ili kasnije, jer uvijek dođu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!