GI Stop spalionici Rebro: Izgradnja spalionice na Rebru nije u skladu sa zakonom

24.04.2023.

20:27

Autor: B.B.B./HRT/Hina

Prizori sa istog prosvjeda u veljači

Prizori sa istog prosvjeda u veljači

Foto: Lovro Domitrovic / Pixsell

Građanska inicijativa "Stop spalionici Rebro" upozorila je da se projekt izgradnje spalionice infektivnog medicinskog otpada na Rebru nastavlja provoditi iako nije u skladu sa zakonom ni s Gradskim urbanističkim planom (GUP).

Inicijativa tvrdi da se od sredine siječnja, kada je javnost prvi put doznala za izgradnju spalionice infektivnog otpada na Rebru nije puno toga promijenilo jer su svi koraci i postupci i dalje obavijeni velom tajne, a na upite građana nema odgovora.

- Čini se da se s projektom nastavlja iako nije u skladu sa Zakonom, priopćila je u ponedjeljak inicijativa.

Tvrde pritom da je u službenom očitovanju Grada Zagreba jasno istaknuto da je gradnja pomoćnog objekta za gospodarenje otpadom na Rebru moguća samo za otpad koji nastaje na toj lokaciji.

- S obzirom na to da ovaj projekt predviđa dovođenje otpada s još pet drugih lokacija KBC-a Zagreb, jasno je kako projekt nije u skladu sa zakonom, istaknula je Inicijativa, navodeći da su sve informacije i dokumenti dostavljeni Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja te da je o svemu je informiran i podnositelj zahtjeva KBC Zagreb.

Procedure i zakoni


Napominju da je za puštanje studije utjecaja na okoliš u javnu raspravu potrebno zadovoljiti određene procedure i zakonske okvire, od kojih je jedna utvrđivanje usklađenosti GUP-a s projektom.

Smatraju da je KBC Zagreb trebao povući projekt, a Ministarstvo gospodarstva, odnosno Uprava za procjenu utjecaja na okoliš odbaciti studiju utjecaja na okoliš jer postupak nije u skladu sa zakonskom procedurom.

Inicijativu zanima tko i zašto gura projekt koji nije u skladu sa zakonom i protiv kojega je peticijom prikupljeno preko 12.000 potpisa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!