14:05 / 02.03.2021.

Autor: Studio 4/HRT/V.G.

Gjenero i Mamić: Bandić je bio loš gradonačelnik, grad je devastiran

Ankica Mamić i Davor Gjenero

Ankica Mamić i Davor Gjenero

Foto: Studio 4 / HRT

Ankica Mamić, komunikacijska stručnjakinja, u emisiji "Studio 4" kazala je kako je Milan Bandić bio izrazito loš gradonačelnik, a iza sebe je ostavio devastiran Zagreb. Smatra da nije bio dorastao upravljanju velikim sustavom kao što je glavni grad, a način na koji je pristupao rješavanju gradskih problema ocijenila je neadekvatnim.

- Ne treba zaboraviti da je njegov prvi izbor u Skupštini bila prava politička smicalica kad je pokojnog Marinkovića da kao član HDZ-a potpiše kako bi se srušila Skupština i ponavljali izbori. Ne vidim da je Bandić napravio išta dobro ostavio u Zagrebu, rekla je.

Politički analitičar Davor Gjenero rekao je da je Bandić bio najgori gradonačelnik kojeg pamtimo. 

- Razdoblje njegove vladavine je razdoblje u kojem je sustavno uništavano javno dobro u Zagrebu na svim razinama. Od kraja 19. stoljeća u Zagrebu nije bilo razdoblja od 20 godina u kojem ne bi bio izgrađen niti metar novih tramvajskih pruga, niti u najgorim vremena I. i II. svjetskog rata i rata '90-u kojem tako sustavno nije unapređivana komunalna infrastruktura. Mamić je pravu kad kaže da je to vrijeme kulturne i intelektualne devastacije Zagreba, za neke Bandić ne snosi direktno odgovornost, poručio je.

Vizija Zagreba

Govoreći o nadolazećim lokalnim izborima, Ankica Mamić je rekla kako bi sada, kada Bandića nema, birači rado vidjeli kakvu to viziju Zagreba imaju kandidati koji su u utrci za gradonačelnika.

- Bandićev veliki komunikacijski uspjeh je bio to što je on uspio nametnuti mikro teme kao ključne teme gradonačelničke utrke. To jesu teme za mjesne odbore i Skupštinu, ali gradonačelnik bi trebao dati jasnu viziju grada. Mi niti od jednog kandidata nismo čuli gdje on vidi Zagreb za 20 godina, koje su to ključne stvari koje treba promijeniti. S tolikim budžetom, ovaj grad je trebao izgledati puno ljepše, smatra Mamić.

- Zagreb treba "clean start", istaknula je Mamić. 

Protukandidati moraju ići s drugim narativom, moraju reći po čemu su bolji od suparnika, poručila je komunikacijska stručnjakinja.

Gjenero smatra da odlazak Bandića dramatično mijenja poziciju Tomislava Tomaševića.

- On je odlaskom Bandića izgubio političko pitanje. Onaj tko će naslijediti Bandića  i neće biti u poziciji da ostvaruje viziju. Bojim se da će taj čovjek morati prije svega rješavati pitanje kostura koji ispadaju iz ladice, krpati proračun i pokušavati održati na životu Gradsku upravu i gradska poduzeća, rekao je.

U Filipovićevoj retorici, kaže, nedostaju mu odgovori na programatična pitanja.

- Kako osigurati da s manje novca Gradska uprava i poduzeća počnu funkcionirati, rekao je Gjenero dodajući da je Filipović.

Tko će u drugi krug?

Mamić je rekla da će dio Bandićevih birača vjerojatno apstinirati, ali i da će dio njih tražiti svoj politički izbor. HDZ tu, smatra Mamić, ima bolju šansu. Ako se Škoro ipak kandidira, Mamić kaže da bi mogao imati dosta šanse da pokupi dio Bandićevih birača.

- Dvije velike stranke su godinama prepuštale Bandiću Zagreb. Mi Filipovića ne znamo. Njega ćemo vidjeti u kampanji. Klisovića poznajemo kao diplomatu, čovjeka koji je radio na najvišim državnim funkcijama. Treba li Zagrebu mirni čovjek, to će birači odlučiti, rekla je.

Gjenero vjeruje da će u novim okolnostima stranačke mreže imati puno veću ulogu nego do sada. Najveći dobitnik je, smatra, Klisović.

- Činjenica da je prvi počeo govoriti o ozbiljnim strukturnim problemima upravljanja gradom, gospodin Filipović ima određenu prednost. Ne znamo koliko je u stanju nametnuti svoje teme u javnom diskursu. Valja računati i na pojavu gospodina Škore. U ovoj podjeli karata ne vidim veliki politički prostor za Domovinski pokret. Mostov kandidat je već zauzeo politički prostor na desnici, ali ne takav koji bio mogao voditi u drugi krug. Čini mi se da ćemo u drugom krugu baviti odnosima između Klisovića i Filipovića, rekao je.

S njim se ne slaže Mamić, koja kaže da je jedino izvjesno prema dosadašnjim istraživanjima da u drugi krug ide Tomašević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!