08:56 / 02.03.2021.

Autor: Studio 4/HRT/V.G.

Filipović: Panika u redovima mojih protivnika

Davor Filipović

Davor Filipović

Foto: Studio 4 / HRT

- Što se tiče priče o promjeni kandidata, to je samo odraz panike u redovima mojih protivnika, rekao je Davor Filipović, HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba, u emisiji "Studio 4".

Naime, nakon smrti gradonačelnika Milana Bandića pojavile su se glasine da bi HDZ mogao promijeniti svog kandidata za lokalne izbore u Zagrebu. To je vrlo jasno demantirao premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković koji je u ponedjeljak poručio da vodstvo stranke čvrsto stoji iza Filipovića.

Filipović se osvrnuo i na prozivke pojedinaca zbog nepoznavanja ćirilice, glazbenog ukusa i mjesta rođenja.

- Kao dijete sam promijenio četiri škole, moj drugi razred prekinut je granatiranjem Sarajeva. Sjećam se dugih redova i čekanja kako bih kupio kruh i mlijeko, odlazaka u sklonište. Treći razred sam nastavio u Makarskoj, a sedmi i osmi sam išao u Split. Takav način odrastanja naučio me da nikog ne promatram kroz ime i prezime, način na koji govori, pismo kojim se koristi ili glazbu koju sluša. U Americi dok sam živio sam slušao Notorious B.I.G.-ja, ali ne vidim nikakvu poveznicu između glazbenog ukusa ili pisma ili činjenice što nisam učio ćirilicu s tim što želim podići kvalitetu života svih u Zagrebu, rekao je.

Premijer je sve okarakterizirao bizarnim.

- Vidjeli ste što mi se stavlja na teret - to što nisam učio ćirilicu, glazbeni ukus i mjesto rođenja, ako su to moji najveći nedostatci, to će i ostati najveći nedostatci nakon što postanem gradonačelnik, dodao je.

Filipović je rekao kako tijekom svog mandata u Skupštini Bandića nikada nije napadao na osobnoj razini, nego je kritizirao dosadašnji model upravljanja gradom.

- Mislim da je potrebno Zagrebu ponuditi novi model upravljanja koji će se temeljiti na najvećoj razini transparentnosti. Građani će znati gdje je utrošena svaka kuna, to će moći vidjeti na internetu. Kad su radovi, uvest ću natpise, na licu mjesta moći ćete znati koja je vrijednost radova, tko to radi. Tražit ću da svi pročelnici i direktori objave svoju imovinsku karticu. Jako je važno uvesti međunarodni standard borbe protiv korupcije, gdje se detektiraju ključna područja gdje može biti korupcije. Omogućit ću oporbi da sudjeluje u povjerenstvima u svim javnim natječajima koji se tiču velike vrijednosti, rekao je Filipović.

Zaposlenima u Holdingu i Gradskoj upravi, koje je zaposlio Milan Bandić, Filipović je poručio kako im šalje poruku sigurnosti te da nitko od njih neće ostati bez posla. 

- Planiram uvesti sustav nagrađivanja u gradske službe i Holding gdje će najbolji imati mogućnost napredovanja. Uvest ću sustav ocjenjivanja tako da će građani moći ocjenjivati one koji im pružaju usluge i na taj način će se formirati plaće. Nitko od njih neće završiti na cesti, ali bit će pravi ljudi na pravim mjestima, poručio je.

Na pitanje može li njegovu utrku za šefa Zagreba dovesti u pitanje potencijalna kandidatura Miroslava Škore, Filipović je rekao da će sljedeći četverogodišnji mandat na čelu Zagreba biti paklen. Ističe kako ima jako puno problema koje može rješavati samo hrabra osoba s mnogo znanja.

- Svi koji su mjesecima skupljali hrabrost da se kandidiraju, ako to učine nakon preranog odlaska Bandića, dobit će etiketu skupljača Hrabrosti i ne vjerujem da će takvi biti ikome konkurencija, a posebno ne meni, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!