13:31 / 17.08.2021.

Autor: M.M./Hina/HRT

GLAS: Grlić Radman treba se zauzeti za ulogu EU u zbrinjavanju izbjeglica

Anka Mrak-Taritaš, predsjednica GLAS-a

Anka Mrak-Taritaš, predsjednica GLAS-a

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Stranka GLAS zatražila je da se ministar Gordan Grlić Radman na današnjem izvanrednom sastanku europskih ministara vanjskih poslova zauzme za proaktivnu ulogu EU u zbrinjavanju izbjeglica i zaštitu ljudskih prava afganistanskih državljana, posebno žena i djevojčica.

- Slike koje gledamo iz Afganistana ne smiju nas ostaviti ravnodušnima, niti se smijemo praviti da to nije naša briga, istaknuo je GLAS u priopćenju te zatražio da se hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Grlić Radman otvoreno zauzme za proaktivnu ulogu EU u zbrinjavanju izbjeglica.

Poručuje i da je vanjska politika EU-a utemeljena upravo na vrijednostima zaštite ljudskih prava te sada ima nedvojbenu obavezu aktivno se uključiti i pružiti zaštitu i utočište svima čiji su životi ugroženi talibanskim preuzimanjem Afganistana. To se posebno odnosi na žene i djevojčice, koje su i dosad bile najveće žrtve talibanskih režima. EU ne smije dopustiti da im se to ponovo dogodi, ističe GLAS.

- Hrvatska u svojoj vanjskoj politici i djelovanju unutar EU mora graditi prepoznatljivost na promociji i zaštiti ljudskih prava te na empatiji i zalaganju za ljudski život kao najvišu vrijednost. Naše iskustvo ratnog razaranja i patnje daje nam ne samo dodatnu moralnu obavezu da uvijek budemo prvi koji će se zalagati za navedene vrijednosti, nego u ovakvim traumatičnim situacijama može biti i važan doprinos EU politici i aktivnostima koje planira poduzeti, naglašava GLAS u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!