HALMED: Ne razmišlja se o povlačenju niti prestanku primjene cjepiva Janssen

30.09.2021.

17:28

Autor: Ruža Ištuk/HRT/V.G.

Janssen cjepivo

Janssen cjepivo

Foto: Ilustracija / HTV/Shutterstock

U HALMED-u smo upoznati sa situacijom koja se dogodila u Sloveniji. U Hrvatskoj nije zabilježena nijedna prijava sa smrtnim ishodom na cjepivo protiv COVIDA-19 proizvođača Janssen. Ne razmišlja se o povlačenju tog cjepiva niti prestanku njegove primjene, rekla je za HTV Maja Bašić, glasnogovornica HALMED-a.

Na ukupno 93.240 doza predmetnog cjepiva primijenjenih u Republici Hrvatskoj do 29. rujna ove godine, zaprimljene su ukupno 144 prijave sumnji na nuspojave uz primjenu predmetnog cjepiva.

 Najčešće prijavljene nuspojave bile su blagog do umjerenog karaktera te su prolazile kroz nekoliko dana. Uključivale su povišenu tjelesnu temperaturu, glavobolju, zimicu, bol u mišićima, bol na mjestu primjene, umor, opću slabost, malaksalost, bol u leđima i bol u ekstremitetima.

Prema podacima prikupljenima iz europske baze nuspojava EudraVigilance, na oko 15 milijuna primijenjenih doza cjepiva COVID-19 Vaccine Janssen u EU-u do 30. rujna ove godine, zaprimljeno je 68 prijava sumnji na potencijalnu nuspojavu krvnih ugrušaka u kombinaciji s niskom razinom krvnih pločica, od čega 16 s fatalnim ishodom. Navedeni sindrom je u travnju ove godine Europska agencija za lijekove (EMA) identificirala kao vrlo rijetku moguću nuspojavu predmetnog cjepiva te je uvršten u informacije o lijeku, stoji u priopćenju HALMED-a.

Također, poručuju kako je odnos koristi i rizika primjene cjepiva Janssen ostaje nepromijenjen te koristi cjepiva u prevenciji bolesti COVID-19 značajno nadmašuju rizik od eventualnih nuspojava.

Prijavljeno 4900 nuspojava

Što se tiče ostalih cjepivo, u Hrvatskoj je ukupno prijavljeno oko 4900 nuspojava.

- Od toga 2700 se odnosi na Pfizerovo cjepivo, oko 1500 na AstraZenecino, 144 prijave za Janssen i oko 540 prijava za Modernino cjepivo, rekla je glasnogovornica HALMED-a.


Bašić je rekla kako su najčešće prijavljene nuspojave zapravo one koje su očekivane i od ranije poznate. Radi se o nuspojavama blagog i prolaznog karaktera.

- Slične su kao i kod svih drugih cjepiva, to su lokalne reakcije, bol na mjestu primjene, bol u mišićima, bol u zglobovima, mučnina, opća slabost, umor, povišena tjelesna temperatura, otkrila je.

- Što se tiče ozbiljnih nuspojava zabilježili smo reakcije preosjetljivosti koje su uz odgovarajuću terapiju razriješene, pacijenti su se opravili - tromboembolijski događaj, pareze lica, nesvjestica, rekla je Bašić dodajući kako nema podataka za nuspojave koje su zabilježene kod djece.

Također, zasad je prijavljeno 35 sumnji na nuspojave sa smrtnim ishodom.

- Od toga je za 8 prijava zaključeno da nisu povezane sa primjenom cjepiva,a za preostale smo zatražili dodatnu dokumentaciju kako bismo proveli potpunu ocjenu, rekla je Bašić.

Iz HALMED-a podsjećaju da su sva cjepiva protiv bolesti COVID-19 visoko učinkovita u zaštiti od bolesti za koju su namijenjena, kao i u sprječavanju hospitalizacija i smrtnih ishoda od bolesti COVID-19.

Na kraju zaključuju kako će HALMED i EMA i dalje pratiti sigurnost primjene predmetnog cjepiva, kao i svih drugih cjepiva protiv bolesti COVID-19, te će o svim novim saznanjima pravovremeno obavijestiti javnost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!