Glasnogovornik HBK o popisu: S pokazateljima se treba odgovorno suočiti

22.09.2022.

16:42

Autor: Hina/HRT/V.G.

Stalno vijeće HBK/Arhiva

Stalno vijeće HBK/Arhiva

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Zvonimir Ancić komentirao je u četvrtak rezultate popisa stanovništva napomenuvši kako se, kad je riječ o padu broja katolika, radi o ozbiljnim pokazateljima s kojima se treba odgovorno suočiti.

Novi podaci iz popisa stanovništva 2021. godine, koje je u četvrtak objavio Državni zavod za statistiku, pokazuju znatan pad broja katolika, kojih je 639.408 manje nego 2011. godine.

- Što se tiče pada broja katolika, radi se o ozbiljnim pokazateljima s kojima se treba odgovorno suočiti, rekao je Ancić Hini dodavši kako treba vidjeti koji su razlozi takvoga trenda, koji je prisutan i na globalnoj razini pa u tome "Hrvatska nije otok.

Naglasio je da novi rezultati popisa stanovništva donose veliku količinu podataka pa je za njihovu ozbiljniju analizu potrebno vremena.

Ono što na prvu upada u oči jest nekoliko podataka koji upućuju na znatne promjene u proteklih 10 godina, prije svega je broj stanovnika smanjen za skoro 10 posto, a u svim županijama smanjen je ukupan broj stanovnika.

Ancić pritom ocjenjuje kako je "vrlo ozbiljan podatak" da udio stanovništva u dobi od 0 do 14 godina iznosi nešto malo više od 14 posto, a udio stanovništva u dobi od 65 i više godina oko 22,5 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!