Glasnogovornikom Vlade bavit će se Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa

02.02.2023.

15:21

Autor: HRT/Hina

Glasnogovornik Vlade Marko Milić

Glasnogovornik Vlade Marko Milić

Foto: Jurica Galoic / PIXSELL

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa potvrdilo je da će radi eventualnog pokretanja postupka ispitati sve medijske navode koji se odnose na glasnogovornika Vlade Marka Milića, jednog od aktera afere "SMS", dok je saborski zastupnik Domagoj Hajduković najavio kaznenu prijavu.

"Povjerenstvo će zasad samo u odnosu na obveznika Marka Milića ispitati sve navode iz medijskih članaka, prikupiti sve relevantne činjenice i dokaze kako bi odlučilo o osnovanosti pokretanja postupka", odgovorilo je Hini u četvrtak to tijelo.

Najavili su da će nastaviti pratiti informacije koje dolaze u javnost te će, ako se pojave nove relevantne činjenice za rad Povjerenstva, ispitati i sve navode vezane za druge osobe koje se spominju u medijskim člancima.

Glasnogovornik Vlade jedan je od aktera afere te je, prema tvrdnjama tjednika Nacional, dogovarao zapošljavanje u javnom poduzeću Hrvatske šume preko predsjednika Uprave Krunoslava Jakupčića, što je on odbacio.

- Radi se o još jednom u nizu netočnih i zavaravajućih članaka u kojem su informacije plasirane na način da sugeriraju postojanje nedopuštenih radnji, a koje ne postoje, rekao je Milić.

Optužbe tjednika da su određenim osobama omogućavali zapošljavanje odbacili su i glasnogovornik HDZ-a Zoltan Kabok te ministrica poljoprivrede Marija Vučković i ministar graditeljstva Branko Bačić.


Hajduković podnosi kaznene prijave zbog mogućeg trgovanja utjecajem


Zbog mogućeg trgovanja utjecajem kaznene prijave protiv njih najavio je saborski zastupnik Socijaldemokrata Domagoj Hajduković, koji nevjerojatnim smatra to što nakon više dana velikog javnog diskursa o toj aferi nema reakcije DORH-a i Uskoka.

- Oni kao da se to ne događa njima i baš zbog toga ova prijava je obavijest, ako nisu dosad znali što se događa, da poduzmu korake, rekao je.

Kaznenom prijavom su obuhvaćeni Milić, ali i ministri Branko Bačić i Marija Vučković, te svi koji su, prema riječima Hajdukovića, bili uključeni u dopisivanje i koji su ostavljali pisani trag s mogućim indicijama i sumnjama na trgovinu utjecajem i pritiske.

Hajduković napominje da su nakon podnošenja prijave DORH i Uskok dužni napraviti izvide pa očekuje da će imati barem neki rezultat.

Premijer Andrej Plenković rekao je u utorak da "nema ništa" u priči vezanoj za poruke te ustvrdio da je riječ o "ne-temama".

- Za nas ovdje nema ništa novog osim recikliranja tema, koje su, da citiram predsjednika Milanovića, doživjele ekstrakciju iz zapisa i spisa u pojedinim predmetima pa su puštene medijima. Sve skupa, jedno veliko ništa. Vlada stabilna, koalicija stabilna, rekao je Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!