Glasovac: Četvero djece ima hrvatske papire - ne znamo gdje su, nemamo pristup njima

06.02.2023.

10:57

Autor: Studio 4/HRT/IMS

Sabina Glasovac

Sabina Glasovac

Foto: HTV / HRT

Osmero hrvatskih državljana, uhićenih početkom prosinca u Zambiji zbog sumnje da su sudjelovali u trgovanju djecom, ponovno je na ročištu na sudu u Ndoli. Na prošlom ročištu prije dva tjedna pušteni su da se brane sa slobode. Očekuje se da će danas početi ispitivanje svjedoka.

Slučaj posvajanja djece iz DR Konga, zbog čega je uhićeno naših osmero državljana u Zambiji, otvorio je ozbiljna pitanja vezana za Obiteljski zakon i njegovo tumačenje kao i činjenicu da svatko tko želi posvojiti dijete mora proći postupak procjene. Tim povodom gošće HTV-ovog "Studija 4" bile su saborska zastupnica Hrvatskih suverenista Vesna Vučemilović i saborska zastupnica SDP-a Sabina Glasovac. 


Vesna Vučemilović
članica je mjerodavnog saborskog odbora te je tražila da se provjere dosadašnja posvojenja djece iz afričkih zemalja. 


- To je minimum pravne sigurnosti i pravnog postupka kojeg mi dugujemo našim građanima, kako djeci koja su posvojena tako i posvojiteljima. Kada pogledate brojke s kojima se izlazi u javnost vidite da jako puno toga ne znamo. Ne znamo kako su djeca ušla u proces posvojenja u DR Kongu, ne znamo jesu li posvojitelji bili u registru posvojitelja i zadovoljili nužne uvjete kako bi posvojili dijete i ne znamo gdje su danas djeca iz DR Kongo. Jesu li još uvijek u Hrvatskoj sa svojim posvojiteljima ili je Hrvatska bila samo tranzitna zemlja preko koje su riješeni papiri i dijete je otišlo negdje dalje? Mi to moramo rasvijetliti. 


Sabina Glasovac je naglasila da su za slučaj u Zambiji odgovorne državne institucije koje bi trebale zaštititi svoje građane, pružati im pravnu i svaku drugu zaštitu. Ono što je žalosti je da se više govori o odgovornosti odraslih i krivica se prebacuje na posvojitelje. Dodaje da se stvara loša društvena atmosfera te se ta djeca u svojim školama diskriminiraju.

 

- Mi i u ovom slučaju propuštamo zaštititi osmero naših državljana koji su u ovom trenutku u DR Kongu. Država se tu nije dovoljno uključila, bez obzira kako će taj postupak zadržati. Četvero djece koji imaju hrvatske papire - ne znamo gdje su, nemamo pristup njima, a da ne govorim o trajnoj šteti koja se događa prema 94 djece koja su već posvojena iz DR Konga. 


- Sudovi su u ovom slučaju postupali izuzetno formalistički. Oni su gledali da njima štimaju papiri a nisu vodili računa da iza svakog tog papira stoji jedna sudbina, jedno dijete. Mi kao država, ukoliko mislimo jamčiti tim ljudima neki minimum pravne sigurnosti, ne samo djeci nego i posvojiteljima, moramo napraviti reviziju i vidjeti što se tu događalo, istaknula je Vučemilović. 

Afera SMS


Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek sutra bi trebala odgovarati na pitanja članova Odbora za pravosuđe. Iako će braniti izvješće o radu DORH-a, može se očekivati da će u prvom planu biti afere koje posljednjih tjedana potresaju domaću političku scenu.


- Predmet SMS stajalo je 2 godine u DORH-u i pitanje je što bi se dogodilo da se Europski tužitelji nisu počeli baviti time. Tko zna što se sve čuva po ladicama na nekim nižim razinama ako se ovo čuvalo u ladici DORH-a i glavne državne odvjetnice. Našlo bi se tu svega i svačega, zaključila je Vučemilović te rekla da je oporba spremna za izbore. 

Više pogledajte u videu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!