20:57 / 09.04.2022.

Autor: M.L./HRT/IMS

Glavak: Putin nije računao da će Europa imati ovakvo jedinstvo

Sunčana Glavak

Sunčana Glavak

Foto: HTV / HRT

Rat u Ukrajini, zaštita ranjivih skupina – djece, žena, prva polovica mandata Europske Komisije neke su od tema o kojima ovih dana intenzivno raspravljaju zastupnici u Europskom parlamentu.

U Strassburgu je trenutno u tijeku plenarna sjednica konferencije „Budućnost Europe“. Europa nije ista nakon ruske invazije na Ukrajinu – zastupnici i europski čelnici često to ponavljaju.

- Ono što se događa u posljednje dvije i pol godine nazvala bih kontinuiranim kriznim stanjem koje se počelo odvijati tijekom pandemije. Europa se stubokom mijenja. U Strassburgu je u tijeku jednogodišnji dijalog s građanima – iznošenje ideja građana bit će završena na dan Europe 9. svibnja. Građani su stavili u fokus nove izazove Europe koja se mijenja, te kakvu budućnost oni zamišljaju, kaže za HTV zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak.

Dodaje kako su se prioriteti promijenili od početka rada Europske komisije i početka saziva Europskog parlamenta.

- Ja sam u podskupini za migracije i sigurnost, koja je 'par excellence' pitanje u ovom trenutku, u svakom smislu – energetskoj, neovisnosti, nabavci, opskrbi i proizvodnji lijekova. To je jedan sasvim novi koncept koji zahtijeva pogled u budućnost Europske Unije, napominje.

Građani su, kaže, vrlo dobro detektirali stanje što se tiče migracija – posebice se javio novi senzibilitet građana uslijed ruske invazije na Ukrajinu.

- Drago mi je da je ušao amandman da trebamo biti solidarni, i ne samo sada kada je potrebno. I koncept pristupa migrantskim tijekovima u kontekstu sigurnosti te šire geopolitičke slike se mora promijeniti. Građani su dosta bili kritični prema zemljama koje do sada nisu pokazale solidarnost, te prema zemljama koje su na različite načine sprječavale migrante da uđu u nisu zemlju.

Ističe kako ovakav koncept uključenja građana obuhvaća građane iz 27 zemalja Europske Unije, različitih dobnih skupina i obrazovanja, te podjednaki broj muškaraca i žena.

- Mislim da je taj novi koncept bio potreban, i nadam da ćemo ga u nekom obliku moći zadržati – to su građani i tražili.

Peti paket sankcija

Svakodnevno svjedočimo poskupljenjima i nestašicama hrane i energenata - udar na životnih standard europskih građana je neizbježan, a Glavak smatra kako se Hrvatska za sada dosta dobro nosi s europskom krizom.

- Postignut je široki konsenzus za peti paket sankcija, 503 zastupnika glasalo je za. Moramo biti svjesni da smo uvoznici 75 posto nafte i 5 posto ugljena, te 25 posto plina. Postali smo svjesni da se moramo okrenuti i alternativnim dobavnim pravcima, te da u potpunosti mora zaživjeti europski 'zeleni plan' koji je predstavljen. Ne možemo odgađati nužne promjene, i u energetskoj obnovi i u alternativnim dobavnim pravcima, napominje.

EU svjesna da treba krenuti putem zajedništva


Za razliku od početka pandemije, kada Europa nije pokazala jedinstvo u, primjerice, nabavci lijekova i cjepiva, Glavak kaže kako je Europska Unija sada postala svjesna kako treba krenuti putem zajedništva.

- Smatram da Vladimir Putin nije računao da će Europa imati ovakvo jedinstvo. Rat je ovog trenutka na tlu Europe – moramo pomno pratiti što se događa i ne smijemo zaboraviti na naše susjedstvo, Bosnu i Hercegovinu.

Za susjednu Srbiju ističe kako sjedi na dvije stolice, što dugoročno nije moguće.

- Čitav niz investicija koje se odvijaju na području Srbije je poduprt s razine Europske Unije – to Srbija vrlo dobro zna, ali nisam sigurna znaju li to njeni građani. Srbija, odnosno njezino vodstvo, se mora odlučiti želi li taj europski put iskreno ili ne. Došlo je vrijeme da se odredi što će biti. Očekujemo od Srbije da kao kandidat koji pregovara o članstvu bude progresivna i da uskladi stavove sa stavovima Europske Unije, ističe.

Podrška europskom putu Ukrajine

Jučer su čelnici Europske Unije obećali mogućnost ubrzanog pristupanja Ukrajine Europskoj Uniji.

- Dali smo snažnu, prije svega političku, podršku europskom putu Ukrajine u Europskom parlamentu. Proces će biti prema svim zakonitostima pristupanja članstvu Europskoj Uniji, ali da, smatramo da Ukrajina mora biti dio Europske Unije. I građani Ukrajine će tako biti članovi Europske Unije, a danas mnogi izbjegli – posebice žene i djece, nestaju na granicama Europske Unije.

- Otprilike 4 i pol milijuna ljudi je izbjeglo iz Ukrajine, polovica od toga su maloljetna djeca – njima smo posvetili posebnu pozornost. U prvim danima izbjeglištva su neka djeca samo bila dana ljudima koji će im pružiti utočište. Puno se javljaju i preko društvenih mreža, te su izloženi manipulacijama. Pojavljuje se i krijumčarenje žena i djece. Moramo biti sigurni što se zapravo događa i moraju biti što veće kontrole na našim granicama. Nužne su mjere za zaštitu djece i mladih koji bježe od rata – njih netko mora pričekati, preuzeti, moramo ih identificirati, kuda su otišli i gdje su smješteni, te pružiti psihosocijalnu podršku, pristupanje jeziku i smještanje u škole. Hrvatska je tu sjajno postupila, kaže Glavak.

Jedna od posljedica je i mentalno stanje svih nas koji u posljednje dvije i pol godine živimo pod različitim mjerama i restrikcijama.

- Posljedice se prije svega odnose na djecu i mlade, i na žene. Predloženo je da 2023. godina bude godina dobrog mentalnog zdravlja. To je još uvijek tabu tema u mnogim zemljama, međutim, sve što se dogodilo su stresovi koji nas pogađaju svakodnevno. Zbog toga mentalno zdravlje mora biti u fokusu., zaključuje Glavak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!