14:08 / 08.02.2021.

Autor: P.F./T.V./Dnevnik/HRT

U Mečenčanima nove rupe, u polje uz pratnju

Nove rupe u Mečenčanima

Nove rupe u Mečenčanima

Foto: Dnevnik / HRT

Posebno su proteklih dana uznemireni mještani Mečenčana, na čijem se području, uz sve nesreće, otvaraju i goleme rupe u zemlji. 

Nažalost broj rupa se povećava - trenutačno ih je 91, javila se u središnjem Dnevniku HTV-a novinarka Jelena Bokun s lokacije ispred osnovne škole u Mečenčanima koja je jedna od sigurnijih lokacija u selu.

Tako kažu prvi rezultati ispitivanja tla koje od prvog dana provode ekipe stručnjaka geotehničara i geofizičara. Stigli su u selu kad je bilo samo nekoliko rupa, a i danas su ovdje kad ih je već 91. Održali sastanak s mještanima na kojem su im pokušali objasniti kakve su to neobične pojave koje se pojavljuju u njihovim dvorištima i poljima, izvijestila je Bokun.

Urušne su vrtače prirodna pojava, koja je s obzirom na građu ovdašnjeg tla, nešto što bi se dogodilo prije ili kasnije. No pojavljivale bi se jedna po jedna u dužem vremenskom razdoblju. Potres ih je ubrzao i sad ih ima u toliko velikom broju. Stručnjaci ispituju tlo i koliko je sigurno. Prvo su ispitivali prometnice, pa potom oko velikih zgrada. Još moraju ispitati sigurnost tla oko i ispod samih kuća, gospodarskih objekata, ali i polja. U Mečenčanima živi jako puno ljudi koji se bave poljoprivredom, stočarstvom, povrtlarstvom i jako je važno utvrditi u kakvom je stanju tlo. Zasad zabrane rada na poljoprivrednim zemljištima nema, ali iz stožera preporučuju da se suzdrže dok ne završe ispitivanja. Ako ipak moraju u polje iz Stožera kažu kako ne odlaze sami nego bi najbolje bilo da se jave ili njima ili policiji i uz pratnju obave ono što trebaju jer je sigurnost najbitnija, rekla je Bokun.

Glina: Kiša zaustavila radove na sanaciji

HRT-ova reporterka Tamara Marković javila se u podnevni Dnevnik iz Gline. Kazala je kako je jutrošnja kiša zaustavila radove na sanaciji objekata. Dodala je da 55 osoba na području Gline još uvijek čeka na kontejnere, a u dolasku je trenutno njih deset.

Mnogi kontejneri još uvijek nisu spojeni na vodovod niti na kanalizaciju. Marković je kazala da se voda crpi iz bunara, a ponekad nije sigurna za piće.

Istaknula je da na području Glin još uvijek ima dosta poslaa, te da su statičari obišli devedeset posto objekata, ali snijeg koji je padao u siječnju uništio je ionako već uništene krovove. Poručila je kako će se i u Glini graditi kontejnersko naselje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!