15:50 / 20.01.2021.

Autor: Tamara Marković /Regionalni dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Glina: Statičar pristižu iz cijele Hrvatske, ali ih je i dalje premalo

Foto: Regionalni dnevnik/HRT

Foto: Regionalni dnevnik/HRT

Foto: - / HRT

Brojni volonteri i dežurne službe već su tjednima na terenu. U Sisačko-moslavačkoj županiji 2358 objekata ima crvenu naljepnicu, a prijavljeno je više od 35.200 oštećenih stambenih objekata.
Koliko je na potresom pogođenim područjima teško i opasno, potvrđuju i brojni volonteri i dežurne službe koji su već tjednima na terenu. U Glini pregledavaju oštećenja i provjeravaju u kakvom je stanju vodoopskrba. Do sada je u Sisačko-moslavačkoj županiji prijavljeno više od 35.200 oštećenih stambenih objekata, a crvenu naljepnicu ima njih 2358.

➡️ Potresi - iz minute u minutu
➡️ Plenković u Saboru: Cilj je povratak u normalan život što prije
➡️ Sisak: U obnovi kuće preminuo muškarac
➡️ Gavrilović donirao zgradu i zemljište za srednju školu u Petrinji

Na području Gine od ranog jutra traju intervencije, ostalo je otprilike oko 40 vatrogasaca, a većina ih je otišla natrag u svoje gradove.

Rečeno je da je većina hitnih intervencija riješena, preostalo je samo skidanje dimnjaka s visokih zgrada i manji radovi poput označavanja i zaprečavanja putova. Pune ruke posla od samog jutra imaju i statičari.

- Na području Gline imamo 3900 pregledanih objekata, ostalo je još oko tisuću u evidenciji, a ima i dodatnih prijava. Održavatelji sustava otklanjaju prijave koje nisu realne i ne odgovaraju stvarnim objektima i tako će se taj broj smanjiti, objašnjava Igor Sušilović, koordinator statičara volontera za HTV-ov Regionalni dnevnik.

Sušilović kaže da ono što dodatno otežava situaciju jesu nova podrhtavanja, kada se pojavljuju i nova oštećenja. Građani budu nesigurni u sigurnost svojih domova pa naprave dodatnu prijavu i onda statičari idu ponovno izvidjeti situaciju. Kaže kako, na sreću, podrhtavanja najčešće ne utječu na starije procjene, ali ima i slučajeva gdje se stanje i oštećenje objekta promijeni nagore.

- Dosta nam se smanjio broj volontera, ljudi dolaze i dalje kada mogu, svaki slobodan dan. Vikendom ih je malo više, ali nam i dalje nedostaje statičara. Kolege iz Splita, Dubrovnika, Osijeka, Istre, iz cijele Hrvatske pristižu, daju nam snagu da radimo dalje i pomažu, uz, naravno, ekipu iz obližnjih mjesta koja je tu od samog početka, dodaje Igor Sušilović.

Od ranog jutra ovdje rade i volonteri Crvenog križa i HGSS-a te svakodnevno pristižu kućice i kontejneri kako bi svi dobili krov nad glavom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!