19:47 / 22.04.2020.

Autor: B.A./HRT

Goldstein i Obuljen Koržinek u Temi dana o Jasenovcu

-

-

Foto: - / -

U javnom prostoru se pričaju svinjarije o Jasenovcu, rekao je Ivo Goldstein
Moramo znati tko je u 2. svjetskom ratu bio na pravoj, a tko na krivoj strani, od toga počinje i na tome završava svaka diskusija, poručio je povjesničar Ivo Goldstein u večerašnjoj HRT-ovoj emisiji Tema dana povodom obljetnice proboja iz logora Jasenovac.

- Na pravoj strani su bili partizani, a na onoj krivoj su bili ustaše, domobrani, četnici i svi ostali, rekao je Ivo Goldstein.

Počast žrtvama danas je nakon pet godina ponovno zajedno odao cijeli državni vrh te predstavnici žrtava tog logora i udruge antifašističkih boraca. Goldstein kaže da se zajednička komemoracija dogodila u specifično vrijeme te da su organizacije žrtava i antifašisti tražili određene preduvjete za zajedničku komemoraciju, što nije odrađeno, ali se, kako je rekao, mora odraditi za sljedeću komemoraciju.

- Neki preduvjeti se moraju ispuniti. Moramo prvenstveno poraditi na činjenici na koju nas obvezuje hrvatski Ustav, koji u svojoj preambuli kaže da je ova zemlja antifašistička zemlja i da nema izjednačavanja totalitarizama. Dakle, ova zemlja je bazirana na antifašizmu, rekao je Goldstein.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek rekla je u istoj emisiji da treba doći do konsenzusa, u prvom redu oko poštovanja prema žrtvama i nenegiranja zločina.

- Moramo komemorirati sve žrtve, poručila je Obuljen Koržinek.

Dodala je da kao društvo moramo poštovati žrtve i mlade sugrađane učiti povijesnoj istini - da moraju znati što se dogodilo da se to nikad više ne bi ponovilo. Obuljen Koržinek također je pozvala da povijest prepustimo povjesničarima.

- Mi se moramo baviti sadašnjošću i budućnošću, moramo se baviti time da stvaramo društvo koje će biti tolerantno, uvažavati sve svoje građane, i pripadnike većine i manjine, rekla je Obuljen Koržinek. Izrazila je uvjerenje da ćemo nastaviti zajednički raditi u duhu uvažavanja.


Komentirajući manipulacije brojem žrtava Goldstein je rekao da popis ima 83.145 ili 83.881 žrtvu. Taj popis je stvoren na temelju pojedinačnih istraživanja žrtava, svaka žrtva ima svoju biografiju, rekao je Goldstein, dodavši da su mogući pojedinačni propusti i greške, ali da na se na temelju njih ne može suditi o cjelini.

- U javnom prostoru se pričaju svinjarije o Jasenovcu, rekao je Goldstein, navevši između ostalog informaciju o tome da se u logoru igrao nogomet, što je, kako je rekao, promovirano kao veliko otkriće, iako je to već davno bilo objavljeno u Beogradu. Objasnio je da se nogomet tamo igrao samo godinu dana, a od tih nogometaša preživjela su samo dvojica, koji su pobjegli iz logora.

- To vam je ta alternativna povijest koja je puna laži, dodao je Goldstein.

Obuljen Koržinek je rekla da je povijest rekla sve ili najviše toga što ima reći o naravi tog zločinačkog režima i svega što se dogodilo tijekom 2. svjetskog rata te da to u jednoj uređenoj demokratskoj državi nitko ne bi smio dovoditi u pitanje.

- Takve osobe moraju ostati na margini, poručila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!