Golema šteta od velike hladnoće, snijega i mraza u Istri

23:09 / 08.04.2021.

Autor: Jasminka Kalčić/Dnevnik/B.A./HRT

Šteta od mraza

Šteta od mraza

Foto: Dnevnik / HRT

Golema šteta od velike hladnoće, snijega i mraza u Istri! U Kaldirštini, u, kako je zovu, "najvoćarskijem dijelu poluotoka", uništeno je više od 90% nasada marelica, trešanja i bresaka. Na istarskim tržnicama ovoga ljeta gotovo da i neće biti toga domaćeg voća...

Gotovo idilična slika hektara voćnjaka pod snijegom, a Kaldirci prestravljeni. Noć nakon snijega, -5. I znali su što to znači za njihov cjelogodišnji trud. Marelica je najgore prošla, već je bila oslabljena od dva mraza. Treći nije preživjela, tužna je Renata Jurić Bertoša, voćarka iz Kaldira.


- One su već smeđe, plod je mekan, znači - to je gotovo, marelice ove godine neće biti, kaže mlada poljoprivrednica.


Smrznule su se i trešnje koje su bile u punome cvatu.


- Latice su posmeđile, tučak je posve smeđi, i za dva-tri dana počet će otpadati sve trešnje, tako da i od njih ove godine neće biti ništa, kaže Renata.

Sočne kaldirske breskve bit će rijetkost na istarskim tržnicama ove godine. Većinu mladih pupoljaka mraz je ubio.


- Inače budu pune grane breskvica i onda se to početkom svibnja rijedi. Ove godine to neće biti potrebno raditi, jedan posao manje u poljoprivredi, kaže Aleksandra Božić, voćarka iz Kaldira.


I povrtni su nasadi u središnjoj Istri stradali.


- Tu imamo pokriven nasad kupusnjača; brokula, kupus, cvjetača, kelj, ledeno je sve. Vidite kako se drži, kupusnjače su promrzle, vidjet ćemo hoće li se oporaviti, ako ostane srce živo, ali mislim da će za dva dana to sve biti crno. Šteta je, kaže Zvijezdana Križmanić, poljoprivrednica iz Velog Ježenja.


Žalosni su u Istri. Lani su sve voće i povrće bez problema prodali. Potražnja će za njihovim domaćim proizvodima ove godine biti još veća, ali ga oni neće moći ponuditi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!