16:12 / 08.04.2021.

Autor: Marija Dujmić/Regionalni dnevnik/B.A./HRT

Poljoprivrednici u Dalmatinskoj zagori s pravom strahuju od štete

Poljoprivrednici strahuju od štete

Poljoprivrednici strahuju od štete

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Vremenske prilike, ili bolje reći neprilike koje su se proteklih dana dogodile, nisu primjerene za ovo doba godine, posebice ne u Dalmaciji. Stoga poljoprivrednici u Dalmatinskoj zagori s pravom strahuju da bi moglo biti štete na njihovim poljoprivrednim kulturama.

Sam snijeg ne uzrokuje štetu u poljoprivredi ako temperatura nije ispod nule, no, kako je na voćarskim, vinogradarskim i povrtlarskim kulturama vegetacija ponegdje već počela, može se očekivati i određena šteta. 


- Nama za poljoprivredu nije dobro, ali opet se vraćam na to, nek se vrši Božja, kaže Mirko Dodoja iz Dugopolja.


- Snijeg što je pao u neku ruku će napraviti izolaciju tog biljnog materijala. Međutim, mislim da ćemo glavne štete vidjeti za 10-ak dana, i ovisit će o dužini trajanja niskih temperatura u narednim danima, kaže dr. sc. Mira Radunić iz Instituta za jadranske kulture. 


Poljoprivrednici se mogu samo nadati da se temperatura neće spuštati ispod nule, osobito noću, jer u Zagori su još velike razlike između dnevnih i noćnih temperatura. 


- Fenofaza cvatnje i formiranja mladih plodova je najosjetljivija faza u životnom ciklusu voćaka i one se sada većinom nalaze u toj fazi. Marelice i šljive, njihov plod će sigurno propatiti zbog niskih temperatura jer je mladi plod najosjetljiviji, objašnjava Radunić. 

Voćke koje su tek u fazi otvaranja pupova neće stradati u većoj mjeri, no one koje su u punoj cvatnji mogle bi imati posljedica jer su u osjetljivom razdoblju.


- Jaki vjetar nošen niskim temperaturama povećava hladnoću još više. Osim što može doći do izmrzavanja, doći će i do mehaničkih oštećenja. Uz to, svi kompletni procesi u biljci su zaustavljeni, dakle oprašivanje, oplodnja, zametanje plodova kod niskih temperatura staje, kaže Radunić. 


Sve je to pretpostavka bude li niskih temperatura i mraza. Ujedno mnogo toga ovisi i o mikrolokacijama, jer ni snijeg od prije dva dana kao i niske temperature nisu posvuda isti. Ako i bude mraza, šteta neće biti vidljiva odmah. Za 10-ak dana trebalo bi se znati stvarno stanje, hoće li i na koliko ploda biti veće štete. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!