13:54 / 30.05.2019.

Autor: HRT

GONG: Oligarhija vlada s pomoću političke trgovine

-

-

Foto: - / -

Članovi GONG-a pritom su ispred Hrvatskoga sabora izložili maske političara, kako su istaknuli, odgovornih za urušavanje povjerenja građana u izborne rezultate i demokraciju.
GONG je u četvrtak, u povodu Dana Hrvatskog sabora, ispred te zakonodavne institucije upozorio da sadašnji saziv Sabora najviše dovodi u pitanje smisao parlamentarnog predstavništva i rezultata izbora, ustvrdivši da "danas imamo oligarhiju koja vlada s pomoću političke trgovine".

Članovi GONG-a pritom su ispred Hrvatskoga sabora izložili maske političara, kako su istaknuli, odgovornih za urušavanje povjerenja građana u izborne rezultate i demokraciju.

- Došli smo do toga da imamo oligarhiju koja, ne kao politička manjina nego kao manjina temeljena na političkoj trgovini, donosi odluke izbjegavajući bilo kakvu odgovornost prema građanima, rekla je izvršna direktorica GONG-a Jelena Berković.

GONG je 2003. nagrađen Zlatnim grbom Hrvatskog sabora za poseban doprinos razvoju parlamentarizma, demokracije, tolerancije, snošljivosti i zaštite ljudskih prava, stoga, kaže Berković, ima posebnu odgovornost upozoriti da sadašnji saziv izdaje temeljnu poentu parlamentarizma.

Berković je upozorila da su danas, 29 godina nakon uvođenja višestranačja, u Hrvatskom saboru oboreni svi rekordi u broju zastupnika koji su promijenili klubove, neki i više puta.

Način na koji Andrej Plenković održava parlamentarnu većinu urušava povjerenje građana u izborne rezultate i demokraciju, ustvrdila je.

- Vladajuću većinu osiguravaju optuženici za korupciju Milan Bandić i Tomislav Saucha. Upravo je Saucha, za kojeg su glasovali SDP-ovi birači, svojim glasom spasio od smjene ministra financija Zdravka Marića i sačuvao HDZ-ovu Vladu. A HNS, koji je na izbore izašao u koaliciji sa SDP-om, postao je novi koalicijski partner vladajućima. Saborski klub zagrebačkog gradonačelnika počeo je gomilati 'žetončiće'  pa danas imaju 11 zastupnika iako su građanke i građani birali dva, kazala je.

Poručila je da izbori nisu jedini način da birači iskažu svoje mišljenje te da od saborskih zastupnika treba zahtijevati da budu otvoreniji, transparentniji i da odgovaraju za svoja djela ili propuste.

Pritom je navela primjer Europskog parlamenta, gdje se rezultati glasovanja objavljuju u stvarnom vremenu, dok na stranicama našeg Sabora nedostaju temeljni podaci.

- Primjerice, rezultati glasovanja o povjerenju ministru financija Zdravku Mariću ni danas nisu objavljeni, samo podatak da je 75 zastupnika glasovalo za, a 75 protiv. Kao da zastupnici pred građanima žele skriti svoju ulogu u epizodi koja je umalo srušila Vladu, dodala je Berković i podsjetila kako Saboru i dalje nedostaju etički kodeks i kultura komunikacije.

- Želimo Sabor u kojem nećemo slušati nasilne poruke, poruke koje isključuju druge, što se onda preslikava i na javnu komunikaciju. Želimo da mladi imaju bolje političke predstavnike, poručila je Berković, izrazivši nadu da će trend stalnog pada povjerenja građana u institucije napokon biti zaustavljen.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!