Gordan Grlić Radman: Finska i Švedska dobrodošle su u NATO

18.05.2022.

08:30

Autor: A sada Vlada/Hrvatski radio/P.F./HRT

Gordan Grlić Radman u emisiji Hrvatskog radija "A, sada Vlada"

Gordan Grlić Radman u emisiji Hrvatskog radija "A, sada Vlada"

Foto: A sada Vlada / HR / HRT

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman gostovao je u emisiji Hrvatskog radija "A, sada Vlada", urednika Ivice Ružičića. Govorio je o primanju Finske i Švedske u NATO, promjeni izbornog zakona u BiH. novom paketu sankcija EU-a Rusiji, mogućoj slovenskoj blokadi ulaska RH u Schengen te oslobađanju zarobljenog hrvatskog državljanina u Ukrajini.

O ulasku Finske i Švedske u NATO

Zbog agresije Rusije na Ukrajinu Finska i Švedska danas su predale zahtjev za ulazak u NATO savez. Komentirajući taj potez hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman rekao je da smo svjedoci tzv, rekonfiguracije svjetskog međunarodnog poretka izazvanog brutalnom ruskom agresijom u Ukrajini.

- Dvije tradicionalno neutralne zemlje odlučile su svoju sigurnost zatražiti u NATO savezu koji jamči sigurnost svojim zemljama članicama. Osjećaju se ugroženima i dobrodošle su u Savez te će zbog svojih potencijala ojačati NATO, rekao je ministar vanjskih poslova.

Rekao je kako je na sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a u Berlinu proteklog vikenda dao nedvojbenu podršku tim zemljama. Govoreći o izjavama predsjednika Republike Zorana Milanovića koji članstvo te dvije zemlje povezuje s BiH Grlić Radman je istaknuo da to treba gledati kao dva odvojena procesa.

- To je neeuropski da se ucjenjuje. Ne možemo tako pomoći hrvatskom narodu, skrećemo pozornost na sebe, postajemo incidentna država i gubimo sve. Za pitanje i položaj hrvatskog naroda najviše se bori Plenkovićeva vlada. Prava hrvatskog naroda se ostvaruju pravnim mehanizmima, političkim i diplomatskim naporima, a ne ucjenama, istaknuo je.

- Kada postoji neslaganje unutar zemlje nikada se ne ide van s "prljavim rubljem". Predsjednik nas sa svojim izjavama ruši reputaciju države na međunarodnoj sceni i radi političku štetu koja može ugroziti naše nacionalne interese, rekao je Grlić Radman.

Objasnio je da stalni predstavnik pri NATO-u u Bruxellesu Mario Nobilo ima naputak za prihvaćanje aplikacije Finske i Švedske u Savez te da će dobiti punomoć za potpisivanje protokola. Potom sve ovisi o parlamentima država članica NATO-a kada će to ratificirati sporazum, naveo je i dodao da će Hrvatski sabor ratificirati sporazum kada on dođe iz Bruxellesa u Zagreb.

O promjeni izbornog zakona u BiH

Govoreći o angažmanu predsjednika Milanovića o promjeni izbornog zakona u BiH istaknuo je da su nastojanja Milanovića da uzme mikrofon i da govori parole.

- Ne sjećam se nekog susreta predsjednika Milanovića sa svojim kolegom predsjednikom, ne sjećam se da je nazvao predsjednika SAD-a, Njemačke, Francuske. Ne postoji niti jedan dokument ili poziv gdje je Milanović razgovarao. To je licemjerstvo, Milanović mora pokazati svoja djela, svoje riječi pretvoriti u djela. Tih djela nema, neka tri hrvatske stranke u BiH pokažu u čemu se zalaže predsjednik Milanović. Hrvatska Vlada ima djela, a ako to Hrvati u BiH ne vide onda me to jako žalosti. govorim emocionalno jer sam rođen u BiH, u interesu mi je boriti se za vlastiti zavičaj, naglasio je šef diplomacije Grlić Radman.

Dodao je da je stabilna BiH strateški nacionalni interes Hrvatske te istaknuo kako se nakon izbora i BiH može pojaviti sigurnosni problem ako se ne promijeni izborni zakon.

- Hrvatski narod kao najmanji narod je stiješnjen između srpskog separatizma i visoko rangiranog bošnjačkog hiperunutarizma u BiH, smatra Grlić Radman.

O novim sankcijama EU-a Rusiji i mogućoj slovenskoj blokadi ulaska RH u Schengen

Kad je riječ o šestom paketu sankcija EU-a prema Rusiji Gordan Grlić Radman je rekao da postoji nekoliko zemalja koje argumentiraju ovisnost o ruskim energentima.

- Sankcije se moraju osjetiti u samoj Rusiji i nastojimo eliminirati sve aspekte koji bi se sankcijama mogli negativno odraziti na europsko gospodarstvo, dodao je.

O mogućoj slovenskoj blokadi ulaska Hrvatske u Schengensku zonu rekao je kako pledira na dobre odnose Slovenije i Hrvatske.

- Nadam se da ne može biti korak unazad, imali smo dvije godine jako dobru suradnju s Janšinom vladom. Ulazak RH u šengenski prostor je najviše u interesu slovenskih građana. Siguran sam da ćemo naći zajedničko rješenje sa slovenskim prijateljima, naglasio je Grlić Radman.

O zarobljenom hrvatskom državljaninu u Ukrajini

Što se tiče zarobljenog hrvatskog državljanina koji je uhićen u Ukrajini nakon pokušaja povlačenje iz Mariupolja, a koji se borio u ukrajinskim snagama, rekao je da je u tijeku postupka koji zahtijeva diskreciju.

- Razgovori su u tijeku. Naša je briga i dužnost osloboditi ga i vratiti ga u domovinu, rekao je zaključno Grlić Radman.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!