Pod nadzorom požar između Žaborića i Jadrtovca

10.01.2022.

17:02

Autor: HRT

Gori između Žaborića i Jadrtovca

Gori između Žaborića i Jadrtovca

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Pod nadzorom je požar koji je oko 13.30 buknuo na šibenskom području, između Žaborića i Jadrtovca. Izgorjelo je 30 hektara niskog raslinja i borove šume. Zbog jake bure u gašenju nisu mogle sudjelovati zračne snage. Na terenu je 60 vatrogasaca s 22 vozila, a zbog gašenja isključena su dva dalekovoda pa su ta mjesta i okolna naselja bez struje.

- Prvi je ovo ovogodišnji požar, bura je orkanska. Gore trava makija, nisko raslinje, u jednom djelu i borova šuma. Na terenu je 50 vatrogasaca. Teško je bilo što prognozirati, jer zbog bure od zračnih snaga nema ništa. Teren je nepristupačan, niti jedno vozilo ne može u blizini požara doći, zemaljske snage se isključivo penju po brdima i gase, izjavio je načelnik Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije Darko Dukić

Kazao je kako je požar krenuo iz kotline, prešao put i nastavio se širiti prema Žaboriću, odnosno Jasenovu. Pratit će kaže situaciju i čim ona bude povoljnija uključit će dalekovod koji napaja južni dio županije. 

- Puše jaka bura. Zračne snage u ovakvim uvjetima ne mogu raditi. Na terenu je više od 40 vatrogasaca, a pozivamo i dodatne snage. Objekti nisu ugroženi, ali sve je moguće, obzirom na vremenske uvjete. Rasporedili smo se tako da se štite objekti, kazao je ranije za Hrvatski radio zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Šibenik Volimir Milošević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!