Gorski kotar pred novom epidemijom

23.07.2022.

07:00

Autor: Elvira Dizdarević/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Gorski kotar pred novom epidemijom

Gorski kotar pred novom epidemijom

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Od 11 osoba oboljelih od krpeljnog meningo-encefalitisa u Hrvatskoj ove godine čak ih je osam iz Primorsko-goranske županije, a dvije su umrle. Budući da je to područje najviše izloženo zbog blizine žarišta u Sloveniji, županija je osigurala besplatno cijepljenje protiv te bolesti. Preporučuje se ponajprije onima koji rade u prirodi, među ostalima i poljoprivrednicima.

Svoju prvu dozu cjepiva protiv krpeljnog meningoencefalitisa primio je i nedavno zaposlen šumarski inženjer Matko Marman.

- Poslodavac mi je poslao želim li se cijepiti ili ne i smatram da je to dobro za moje zdravlje. Ljudi koji puno vremena provode u šumi trebali bi to svakako obaviti, kaže. 

Uz virus krpeljnog meningoencefalitisa krpelj prenosi i bakteriju koja uzrokuje Lajmsku bolest.

- Čak četiri slučaja se radilo o istovremenoj infekciji krpeljnim meningoencefalitisom i Lajam boreliozom. Prevencija uboda krpelja je osnova svega, rekao je Dobrica Rončević, voditelj Odjela epidemiologije NZJZ-a Primorsko-goranske županije.

Za ljubitelje prirode najbolja prevencija je duga odjeća, repelenti koji se mogu poprskati i po odjeći te pregled tijela kada se dođe kući. Za rizične skupine, odnosno one koji su zbog posla izloženi većem riziku od uboda krpelja, to nije dovoljno.

- Preporuka je da se cijepe sve osobe koje zbog prirode posla ili rekretaivnih aktivnosti često borave u šumi, u prirodi, istaknula je Marinka Kovačević, epidemiologinja, NZJZ ispostava Delnice.

Nakon epidemije krpeljnog meningitisa prije tri godine, Gorski kotar pred novom je epidemijom.

- Primorsko-goranska županija osigurala je putem NZJZ besplatno cijepljenje za sve osobe koje zbog prirode posla borave u prirodnom okolišu čime su izloženi povećanom riziku od oboljenja od krpeljnog meningoencefalitisa na području Gorskog kotara, rekla je Đulija Malatestinić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Prijave su počele prije dva dana i za sada su najveće zanimanje iskazala komunalna društva. Rekreativci i ostali koji se žele cijepiti, za tri doze morat će izdvojiti gotovo tisuću kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!