Umalo tragedija u Gospiću: Njemica ostavila dijete u automobilu, spasili ga prolaznici

09.08.2021.

13:34

Autor: Hrvoje Matejčić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

U Gospiću izbjegnuta tragedija, građani izvukli dijete iz ugrijanog automobila

U Gospiću izbjegnuta tragedija, građani izvukli dijete iz ugrijanog automobila

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Drama u Gospiću. U automobilu njemačkih registracijskih oznaka ispred jednog trgovačkog centra ostavljena je dvoipolgodišnja djevojčica. Na sreću, spasili su je prolaznici.
Lička policija je u nedjelju oko 15.50 zaprimila dojavu građana da je na parkiralištu trgovačkog centra u Budačkoj ulici u Gospiću u automobilu njemačkih nacionalnih oznaka zaključano dijete koje je pokazivalo znakove klonulosti zbog visokih temperatura. Do dolaska policijskih službenika na mjesto događaja građani su iz vozila izvadili dijete.

Na mjesto događaja pozvani su djelatnici hitne medicinske pomoći koji su nakon pružanja prve pomoći zbog razvijenih simptoma toplinske iscrpljenosti prevezli dijete u gospićku bolnicu radi daljnje obrade.

- Jedna izbjegnuta tragedija intervencijom slučajnih prolaznika i policije koji su pozvali Hitnu, Hitna je dovela dijete koje je zapravo bilo pregrijano, crveno, pred toplinskim udarom, kaže Sandra Čubelić, ravnateljica OB-a Gospić.

Neslužbeno doznajemo da s u Njemica i njezina dvoipogodišnjakinja sišle s autoceste i svratile u Gospić kako bi u supermarketu kupile vodu, no majka je nesavjesno ostavila dijete u užarenu automobilu.

- U tijeku je kriminalističko istraživanje nad 26-godišnjom državljankom Republike Njemačke radi utvrđivanja svih okolnosti koje su dovele do toga da je dijete bez nazočnosti ostavljeno samo u automobilu, kazao je Mirko Bičanić, policijski službenik PU Ličko senjske.

Samo je pukom srećom i zahvaljujući reakciji građana spašen ljudski život. I policija i liječnici apeliraju na vozače da ljeti vrlo ozbiljno shvate vrućine, užarena vozila i djecu u njima.

 - Malo više opreza nije zgorega, desi se nažalost u sekundi tragedija, kaže Ivana.

- Strašno je da netko dijete može ostaviti, ne može se životinja ostaviti, a kamoli dijete. Malo više obzira i posvećenosti obitelji, a malo manje mobitela, poručuje Josipa.

- Imam dva psa i nikad ih ne ostavljam u autu, uvijek parkiram negdje ispred dućana s obzirom na to da temperature mogu narasti do 60 stupnjeva. Ni jedno živo biće to ne može izdržati, kaže Ana.

Tijekom dana mala Njemica i njezina majka puštene su iz bolnice pa su nastavile put u Njemačku, no nakon očevida utvrdit će se odgovornost majke i odrediti kazna koju će snositi.

Upozorenje policije

Policijska uprava ličko-senjska upozorava građane da ne ostavljaju djecu samu u vozilima jer posljedice mogu biti smrt djeteta ili teško narušeno zdravlje:

- Ostavljanjem djeteta bez nadzora u zatvorenom vozilu grubo se zanemaruje i zlostavlja dijete, što predstavlja obilježje kaznenog djela povrede djetetovih prava.

Posljedice mogu biti smrt djeteta ili teško narušeno zdravlje. Odgovorna osoba kaznit će se za počinjenje težeg oblika kaznenog djela, za što je propisana kazna zatvora od 1 do 15 godina.

IZNIMNO JE VAŽNO OSVIJESTITI AUTOMATSKE RADNJE KOJE SMO SKLONI USVOJITI KROZ SVAKODNEVNU RUTINU:

Uvježbavanjem ''prisutnosti'' izbjeći ćemo ulazak u mentalni proces automatizma. Prilikom ulaska u auto dobro je neko vrijeme obraćati pažnju na pokrete koje izvodimo.

Preporučuje se na bilo koji način mijenjati ustaljeno ponavljanje radnji (put odlaska na posao, redoslijed obavljanja radnji, ne izvoditi više radnji istovremeno i sl.)

Preporučuje se ostaviti stvari koje moramo uzeti prije izlaska iz automobila na stražnjem sjedalu kako ne bismo izašli iz njega bez pogleda na stražnje sjedalo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!