10:36 / 05.08.2020.

Autor: D.M./HRT

Gotovina: Jači smo i bolji ljudi, spremni raditi za bolje sutra

-

-

Foto: - / -

Zajednišvom svih ostvarit ćemo ciljeve i znat ćemo odgovoriti na sve izazove vremena u kojem živimo, poručio je Gotovina.
Četvrt stoljeća je prošlo od operacije Oluja, od vojno redarstvene operacije koja je odredila budućnost naše domovine početak kraja rata i uspostavu mira na ovim prostorima. Imam čast obratiti vam se danas, obrato se umirovljeni general Ante Gotovina okupljenima na proslavi Dana pobjede u Kninu. Svim okupljenima zaželio je dobrodošlicu.     

- Proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

- Poštovani branitelji, dragi moji prijatelji. Ono sudbonosno vrijeme zauvijek nas je povezalo. zajedništvo naštih ljudi pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika dr. Frane Tuđmana, ministra obrane Gojka Šuška i svih načelnika Glavnog stožera - bile su presudne odlike da u teškim okolnostima izgradimo Hrvatsku vojsku i obranimo se, okončamo nametnuti rat te stvorimo pretpostavke za trajni mir, kazao je Gotovina.   

Svima u sustavu nacionalne i domovinske sigurnosti brinete o sigurnosti naše domovine, čestitam Dan domovnske zahvalnosti, dodao je. Pripadnici hrvatskih snaga - vama hvala, vama čestitam Dan pobjede i Dan branitelja!

- Strahote rata, godine patnji i stradanja nevinih, žrtve života mladih vojnika i onih koji su izgubili svoje zdravlje - u kolektivnoj su svijesti našega naroda i ugrađeni su u temelje naše državnosti. S ponosom i tugom sjećamo se naših prijatelja, poginulih i umrlih suboraca. S posebnim poštovanjem pozdravljam vas, drage obitelji, poručio je Gotovina.- Kroz naučene lekcije naše burne i bremenite prošlosti - jači smo, i bolji ljudi. Spremni s optimizmom raditi danas za bolje sutra - u novom poglavlju. Hrvatska se razvija i gradi u modernu europsku demokraciju, socijalno pravednu državu koja brine o najmanjma i najpotrebnijjima, jer oni su ogledalo stanja našeg društva. Državu u kojoj svi njeni ljudi, bez obrzira na različitosti - uživaju sigurnost i slobode, jednaka prava i jednake obaveze. Zajednišvom svih nas ostvarit ćemo postavljene ciljeve i znat ćemo odgovoriti na sve izazove vremena u kojem živimo. Na tom putu želim nam uspjeh. Uz Božju pomoć, zaključio je svoje obraćanje Gotovina. 

"Oni kojima je njihov projekt propao imaju pravo biti nezadovoljni" Upitan nakon proslave, kako komentira da ove godine nisu mogli doći na kninski trg svi koji su htjeli, među njima i nekoliko stotina pripadnika HOS- a i drugih ratnih postrojbi, odgovorio je da "u svemu, pa i u slobodi, postoji disciplina". Na opasku da je slične riječi uputio i zapovjednicima za vrijeme rata, Gotovina je kazao kako je tada bilo drugo vrijeme.
- Pustimo te priče . Oni kojima je njihov projekt propao, imaju pravo biti nezadovoljni. Možda i dan danas neki od njih ne žive u miru, već u nemiru i u strahu zbog promašenih ambicija. Život ide dalje, mi imamo naše brige i želimo biti prijatelji. Što više prijatelja bit će nam lakše, poručio je Gotovina. Na upit je li zadovoljan dolaskom u Knin potpredsjednika Vlade iz redova SDSS-a Borisa Miloševića, ocijenio je da je ovo današnje obilježavanje bilo dostojanstveno, što je dobro. Nije želio komentirati govore koje su političari danas održali na središnjem obilježavanju 25. obljetnice Oluje u Kninu, navodeći kako nije analitičar ni kritičar. No, rekao je da su to prigodni govori za današnji dan, a danas je veliki dan. Najsnažnijom poruko ocijenio je onu koja govori da se s optimizmom gleda u budućnost i da se živi u miru i sigurnosti. - Svaka žrtva neovisno o vjeroispovijesti ili narodnosti je žrtva, nevina žrtva. Mi o tome trebamo misliti. U svakom slučaju za onog koji je to počinio to je jedan veliki grijeh, ako je vjernik, naglasio je general Gotovina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!