17:23 / 19.04.2022.

Autor: T.V./HRT/Hina

Gotovina: Potpisao sam pismo podrške Perkoviću i Mustaču

Ante Gotovina, arhiva

Ante Gotovina, arhiva

Foto: HTV / HRT

General Ante Gotovina potvrdio je da je potpisao pismo podrške Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču koji su uputili molbu za pomilovanjem Ministarstvu pravosuđa, nakon što su u kolovozu 2016. u Münchenu osuđeni na doživotni zatvor zbog pomaganja u ubojstvu emigranta Stjepana Đurekovića.

- Da! Potpisao sam pismo podrške brigadirima Hrvatske vojske Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, koji su uputili molbu za pomilovanjem mjerodavnoj državnoj instituciji, stoji u Gotovininom obraćanju koje prenose mediji.

Gotovina je istaknuo kako nije poznavao niti jednog od njih prije 1991. i da stoga ne osporava valjanost njihovih osuda, ali naglašava da je njegov čin podrške u skladu s njegovim životnim načelima. Savjest nalaže djelovati u okviru ljudskih i zakonskih mogućnosti, kako bi ljude vratili njihovim obiteljima, priopćio je. Dodao je da je upoznao Perkovića početkom Domovinskog rata te da su kroz sve godine rata imali korektnu profesionalnu suradnju.

- Kao pomoćnik ministra obrane, zaslužan je za izgradnju i ustroj Sigurnosno-informativne službe. Danas su ovih dvoje ljudi poodmakle životne dobi i narušenog zdravstvenog stanja, stoji u Gotovininom obraćanju.

Gotovina je u obraćanju javnosti podsjetio na branitelje ''koji sjede u zatvorima diljem Europe koji također traže ili će tražiti pomilovanje'', a nadodao je da ''pamtimo sve procese, osude i optužbe međunarodnog kaznenog suda pod sintagmom Udruženi zločinački pothvat na čelu sa predsjednikom hrvatske države Franjom Tuđmanom, ratnim ministrom obrane Gojkom Šuškom, načelnicima Glavnog stožera, zapovjednicima i svim znanim i neznanim sudionicima''.

General je ocijenio da ''pamtimo optužbe utemeljene na lažima, manipuliranim dokazima i namještenim, iznuđenim svjedočenjima''. Gotovina je istaknuo da su ''nasuprot nedostatku osjećaja za pravdu, manipulaciji, laži, bahatosti i pohlepi, koji su uzroci sukoba i ratova među ljudima i narodima, stoje oprost i osjećaj za milost, koji na razini čovječnosti nisu odraz slabosti, nego snage''. O gladi, kaže, može govoriti siromah, o ratu onaj koji ga je proživio bilo kao civil, bilo kao vojnik. O slobodi onaj, koji ju je jednom izgubio, bio u okovima i živio u tamnici, o pravdi oni, koji su otrpjeli nepravdu.

- I pod pretpostavkom da su Josip Perković i Zdravko Mustač ispravno osuđeni, moj je stav da pravda i ljudskost zahtijevaju od nas da pružimo milosrđe. Podržao sam zahtjev za pomilovanjem ovoj dvojici hrvatskih branitelja, kao što sam već tražio i tražit ću i dalje da se milost pruži i drugim hrvatskim braniteljima koji sjede u zatvorima u Hrvatskoj i diljem Europe, stoji na kraju Gotovininog priopćenja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!