07:35 / 19.04.2022.

Autor: HRT

Nobilo predao zahtjev za pomilovanje; Tuđman bi sigurno pomilovao Perkovića i Mustača

Anto Nobilo, Josip Perković i Zdravko Mustač

Anto Nobilo, Josip Perković i Zdravko Mustač

Foto: Boris Scitar / PIXSELL

Odvjetnik Anto Nobilo u 14 sati predao je Ministarstvu pravosuđa zahtjev za pomilovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, dvojice nekadašnjih jugoslavenskih obavještajaca osuđenih u Njemačkoj. Nakon toga je novinarima rekao kako je siguran da bi predsjednik Tuđman, da je živ, potpisao pomilovanja.

Nobilo: Predsjednik Tuđman sigurno bi pomilovao Perkovića i Mustača


- Da nemam očekivanja, ne bih niti krenuo, to je tako u našem poslu, morate biti optimisti. Hoće li predsjednik Milanović donijeti takvu odluku, ne znam, ali znam da nismo podnijeli zahtjev za pomilovanjima, ne bismo ga imali, na nama je da pokušamo, kazao je Nobilo novinarima nakon što je podnio zahtjev.


- Sigruno znam kakvu bi odluku donio predsjednik Tuđman da je živ i da je sada na Pantovčaku. Prema svim informacijama koje sam skupio, mogu reći da bi predsjednik Tuđman pomilovao Perkovića i Mustača, a ministar Gojko Šušak bi bio prvi na onoj listi generala koji bi to potpisao, rekao je Nobilo.


Naglasio je kako je svjestan Milanovićeve izjave da on "u principu neće potpisati pomilovanje", ali čim je riječ o principu, postoji mogućnost izuzetka. Smatra kako je riječ o izuzetku jer su se Perković i Mustač našli ''u škarama između neusklađenog njemačkog i hrvatskog pravosudnog sustava".


Ustvrdio je kako bi dvojac dobio 15 godina zatvora da im se sudilo u Hrvatskoj i da je kazna izdržavanja u Hrvatskoj.


- Kad pravosuđe ne može predvidjeti sve što život nosi, kad dođe do nepravde kroz legitimno postupanje, tu postoji institut pomilovanja kao izuzetak da unese pravdu, istaknuo je.


Više pogledajte u prilogu:

Ministarstvo pravosuđa prikupit će od institucija potrebne podatke, što bi moglo trajati od 15 do 30 dana, procjenjuje ministar Ivan Malenica, a nakon toga izvješće se šalje Uredu predsjednika Republike.


Prema pisanju medija, to pismo namjeravaju potpisati umirovljeni generali Ante Gotovina, Ivan Čermak, Ljubo Ćesić Rojs, Pavao Miljavac, Davor Domazet Lošo i Luka Džanko. General Marinko Krešić svoj je potpis povukao.

Perković i Mustač na njemačkom su sudu 2016. osuđeni na doživotne zatvorske kazne za pomaganje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. u Njemačkoj, a kaznu služe u Hrvatskoj.

Među potpisanim generalima je i Ante Gotovina koji je u priopćenju objasnio zašto je potpisao pismo za pomilovanje Mustača i Perkovića.

- I pod pretpostavkom da su Josip Perković i Zdravko Mustač ispravno osuđeni, moj je stav da pravda i ljudskost zahtijevaju od nas da pružimo milosrđe. Podržao sam zahtjev za pomilovanjem ovoj dvojici hrvatskih branitelja, kao što sam već tražio i tražit ću i dalje da se milost pruži i drugim hrvatskim braniteljima koji sjede u zatvorima u Hrvatskoj i diljem Europe, stoji u priopćenju koje je general Gotovina poslao medijima.


Iz Ureda predsjednika Republike poručili su da su u utorak ujutro zaprimili dopis sa zahtjevom za pomilovanje i da će Zoran Milanović obaviti razgovor s generalima, ali neće biti posebnog sastanka na tu temu.

Butković: Pomilovanje ovlast predsjednika


Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je u utorak u Meji vezano za inicijativu za pomilovanje Perkovića i Mustaća, kako je riječ o ustavnoj ovlasti predsjednika Republike, no da on osobno ne bi donio odluke koje bude nove ili stare podjele u hrvatskom društvu.


Napomenuo je da je predsjedniku Zoranu Milanoviću do sada poslano oko 270 zahtjeva za pomilovanje, a da on još nije donio ni jednu odluku. Rekao je i kako je Milanović u predizbornoj kampanji čak spominjao da je to relikt prošlosti i da on takve odluke neće donositi.

"Doprinos Perkovića i Mustača u Domovinskom ratu ne može ih abolirati od zločina koje su počinili u vrijeme SFRJ"


Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je nakon sastanka vladajuće koalicije da je inicijativa za pomilovanja Perkovića i Mustača politička inicijativa.


- Odvjetnik Anto Nobilo neposredno je rekao da je on kreirao cijeli proces i pri tome komunicirao s jednim od generala. Možemo zaključiti da je cijeli postupak kreiran politički, a da su generali pozvani i da su dali potporu. No naglasio bih da doprinos Perkovića i Mustača u Domovinskom ratu njih ne može abolirati od zločina koje su počinili u režimu bivše SFRJ kao djelatnici Udbe, a poglavito od presude koja je pravomoćno izrečena u Njemačkoj, rekao je Medved.


- Iz inicijative možemo iščitati da je postojao pokušaj da se rehabilitira cijeli sustav koji je sve vrijeme postojanja u vrijeme SFRJ vršio likvidacije hrvatskih migranata u svijetu. Dakle, činili su zločine, rekao je Medved.


Podsjetio je da je Zoran Milanović još u predsjedničkoj kampanji tvrdio da je institut pomilovanja relikt prošlosti. Po Medvedu, bio bi presedan da Milanović odluči pomilovati Perkovića i Mustača. 


Na pitanje novinara je li se čuo s Gotovinom, odgovorio je da su se čuli i da su si samo čestitali Uskrs.


Više pogledajte u prilogu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!