Gotovo tri i pol godine nakon potresa u Zagrebu još traje obnova škola

22.08.2023.

07:01

Autor: HRT/IMS/Dnevnik/Irena Košar

U potresu koji je pogodio Zagreb prije više od tri godine, oštećeno je 175 odgojno-obrazovnih objekata, dosad je obnovljeno njih 169. Gotovo tri i pol godine nakon potresa obnavlja se još pet škola, čiji će učenici i ovu nastavnu godinu početi u zamjenskim školama.

Nakon što su radovi dulje vrijeme stajali, u Gimnaziji Tituša Brezovačkog obnova je u punom zamahu. Postavljaju se novi podovi, uređuju školske prostorije i učionice.

- Onih godinu i pol stajanja je nenadoknadivo, međutim sad kad se približavamo kraju, kad imamo samo nekih četiri tjedna do kraja izdržat ćemo i osmijehom ćemo pratiti kako se ova naša lijepa zgradica uljepšava za nove generacije, rekao je Damir Jelenski, ravnatelj Gimnazije Tituša Brezovačkog, Zagreb.

Povratak u novu staru školu očekuje se u listopadu. Prema najavama, na jesen bi nakon cjelovite obnove svoja vrata trebala otvoriti i Osnovna škola Bukovac, čiji su učenici podstanari u čak nekoliko škola.

- Drago nam je čut da će to biti u listopadu, da neće biti produljenja. Djeca su vožena autobusima na četiri lokacije, OŠ Jordanovac, Žuti brijeg, Fran Krsto Frankopan i Petar Preradović. Peta lokacija -znači informatika i strani jezici u kvartu, u mjesnom odboru, navodi Errol Bečirević, Vijeće roditelja OŠ Bukovac, Zagreb.

Tri i pol godine nakon potresa u Zagrebu sanirane su 163 školske zgrade, a cjelovito obnovljeno njih 6.

- Još tri zgrade su u cjelovitoj obnovi, a dvije su u pripremi, to sve zajedno je 174 obnovljene školske zgrade u gradu Zagrebu. Pritom je utrošeno 93 milijuna eura, kaže Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika Zagreb.

I dok se na nekim školama radovi privode kraju, u drugima se on još ne nazire. Jedna od njih je i Gornjogradska gimnazija.

- Dvije i pol godine nije se radilo ništa. Ovi radovi koji su sada zapravo bude nadu da ćemo iduće godine, iduću školsku godinu zapravo započeti u svojoj zgradi, rekla je Anita Perišić, ravnateljica Gornjogradske gimnazije Zagreb.

I na Prvoj ekonomskoj školi radi se punom parom. No umjesto u svojoj, učenici će i ove godine sjediti u klupama u zamjenskim školama.

- Radovi su napokon krenuli su punom tijeku i nadamo se da ćemo za sljedeću školsku godinu, ne ovu koja dolazi, nego onu poslije toga napokon biti u našoj matičnoj školi, rekao je Nenad Travar, ravnatelj Prve Ekonomske škole, Zagreb.

Dakle, još malo strpljenja dok obnova ne završi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!