14:54 / 17.10.2019.

Autor: HRT

Grabar-Kitarović: Kazne za silovanja i dalje niske

-

-

Foto: - / -

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ocijenila je da su kazne za zlodjela poput grupnog silovanja maloljetnice u Zadru i dalje prilično niske.
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ocijenila je da su kazne za zlodjela poput grupnog silovanja maloljetnice u Zadru još uvijek prilično niske.

- Moramo se zamisliti nad kažnjavanjem, upravo kad je riječ o krvnom deliktu, da to bude u malo većem srazmjeru s divljaštvom koje je počinjeno u takvom krivičnom djelu, poručila je predsjednica koja je sudjelovala na otvaranju nautičkog sajma u Biogradu. Dodala je kako ne može ulaziti u detalje slučaja jer nema dovoljno informacija.

- Međutim, jesam zgrožena takvim jednim činom, i u takvoj poziciji svatko se postavlja u poziciju majke, kako bismo reagirali da se to dogodi našem djetetu, naglasila je. Rekla je da kao predsjednica ne može izravno utjecati na pravosuđe, ali to mogu učiniti građani koji "uvijek mogu razviti priču".

Predsjednica objasnila svoju izjavu u Vukovaru

Predsjednica je prethodno u Vukovaru izjavila, kritizirajući sporost u procesuiranju ratnih zločina, da bi pravosuđe prije svega trebalo slušati narod. Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković nije se složio s tom njezinom izjavom te je poručio da pravosuđe mora suditi u okviru Ustava, zakona i drugih propisa.

- Mislim pod time da članak jedan Ustava kaže da u Hrvatskoj vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu, a drugo da je zakonski regulirano da bilo tko iz naroda može podnijeti prijavu, i da je Državno odvjetništvo dužno postupati i voditi postupak sukladno prijavi, rekla je Grabar-Kitarović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!