Grabar-Kitarović: U Marakeš bi trebao ići netko iz MVEP-a

10.11.2018.

15:34

Autor: HRT

default error photo
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović smatra kako je bolje da u Marakeš ide netko iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Kaže da je odluku donijela samostalno i o njoj razmišljala još od kolovoza.
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović stigla je u Pariz gdje će se sutra proslaviti 100. godišnjica Prvoga svjetskog rata. Jutros je posjetila izložbu Davora Rostuhara "Hrvatska puna boja". Procijenila je kako je bolje da u Marakeš ide netko iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Kaže da je odluku donijela samostalno i o njoj razmišljala još od kolovoza.  

- Marakeški sporazum na Vladi idući tjedan

Dodala je da ovo nije prvi put da se neće odazvati na neki poziv i da je već otkazivala događaje iz različitih razloga. "Ja sam jednostavno procijenila da u okolnostima koje su se u međuvremenu pojavile i zbog same tematike konferencije, da je bolje da sudjeluje netko od resora koji se izravno bave time, eventualno unutarnji poslovi ili Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, koje je bilo nositelj cijelog postupka pregovaranja te konvencije, ali, kako je rekao premijer Plenković, vlada će to razmotriti i donijeti odgovarajuću odluku", rekla je predsjednica novinarima u Parizu.

Ovoga tjedna javnost je svjedočila razmiricama između predsjednice i Vlade, poglavito MVEP-a, oko pitanja zbog čega je ona otkazala odlazak u Marakeš gdje će biti potvrđen Globalni kompakt o sigurnim, uređenim i zakonitim migracijama, nazvan Marakeška deklaracija. Predsjednica je glavnom tajniku UN-a u kolovozu potvrdila dolazak na taj skup.

Hrvatska predsjednica pozitivno je prokomentirala paket poreznih reformi koje je dan ranije poslala vlada na konačno usvajanje, ocijenivši "iznimno dobrim" rasterećenje dohotka. "Mislim da idemo u pravom smjeru. Svako rasterećenje dohotka je iznimno dobro i pozdravit ću ga", rekla je. "Mislim da  je puno bolje da se ljudima povećaju plaće nego da se ide na smanjivanje PDV-a jer ako se ljudima povećaju plaće oni mogu sami odlučiti kako će raspolagati tim novcima", rekla je predsjednica, dodajući da će se prema rezultatima vidjeti je li to dovoljno. Izrazila je uvjerenje da će se i dalje ići u porezna rasterećenja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!