Mlade obitelji potporom grada lakše do novog doma

05.01.2023.

07:00

Autor: Regionalni dnevnik/HTV/Goran Damjanić/E.P.C.

Mladi par subvencijama Lepoglave oprema novi dom

Mladi par subvencijama Lepoglave oprema novi dom

Foto: HTV / HRT

Grad Lepoglava je dodijelio 200.000 kuna potpore mladim obiteljima kao pomoć kod izgradnje ili kupnje obiteljske kuće ili stana. Pet mladih obitelji uselilo je tako u svoj novi dom, svaka uz potporu grada od 40.000 kuna. Nije to jedina poticajna mjera usmjerena mladim obiteljima - ove godine počinje i gradnja novih POS-ovih stanova.


Simona i Tomislav proljetos su uselili u svoj novi dom u centru Lepoglave. S 40.000 kuna pomoći, lakše će dovršiti uređenje.


- Znači puno, nije to mali iznos, samo ga treba pametno iskorisiti. Pratili smo natječaj i na sreću dobili, dosta dobar iznos, rekao je Tomislav Bajsarić.


Lijepo je vidjeti mlade obitelji kako ostaju na rodnoj grudi. U moru opcija i njih su mamila veća primanja u inozemstvu, ali srce je odlučilo ostati u ovom pitoresknom kraju podno Ivanščice.


- Nisam nikada razmišljao da odem. Bio sam malo po Njemačkoj, ali doma je najljepše, zato sam i odlučio tu kupiti kuću, kaže Tomislav.


Ovaj se simpatičan par nada kako će topli obiteljski dom uskoro upotpuniti dječji smijeh. Zato će i dio sredstava usmjeriti u dječji kutak.Četvrta je ovo godina zaredom da lepoglavska gradska vlast na ovaj način pomaže mlade obitelji.


- Pomažemo im na način da im za izgradnju osiguramo zemljište, i to veoma povoljno, komunalni doprinosi i naknade su minimalni, a za ulaganje u kuću na način, vidimo da ima dosta praznih objekata i želimo da te kuće i stanove aktiviramo, rekao je gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić.


Blizina i dobra povezanost s Varaždinom i Zagrebom, stabilne tvrtke koje zapošljavaju sve veći broj radnika, ali i uvjeti poput dječjeg vrtića i škole, odličan su temelj za podizanje obitelji u Lepoglavi. 


Pozitivan demografski trend mogao bi se očitovati i kroz novo POS-ovo naselje. Takvih stanova već ima petnaestak, a uskoro kreće i izgradnja novih.


- Očekujem od APN-a da u tom dijelu riješi imovinsko pravne odnose s Republikom Hrvatskom. Vjerujem da ove godine krećemo s izradnjom projekta s 10-12 stanova.


Ulaganje u mlade obitelji, još bi se jednom moglo pokazati kao najbolja demografska politika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!