Građani mogu preko granice, a priprema se početak rada kina i kazališta

09.05.2020.

13:23

Autor: B.V.M./HRT

default error photo
Priprema se početak rada kina, kazališta i održavanje koncerata. Otvaraju se trgovački centri, građani mogu preko granice, a sutra stiže i odluka o ukidanju e-propusnica, izvijestili su na konferenciji za medije iz Stožera civilne zaštite.
Ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije Nacionalnog stožera Civilne zaštite izvijestio je kako je u Hrvatskoj 15 novooboljelih u posljednja 24 sata.

- Epidemija koronavirusa - najnovije informacije


Ukupno je tako 2176 pozitivnih, učinjeno je 44 218 testiranja do sada, a 840 je testiranih u posljednja 24 sata. Preminuo je jedan bolesnik u KBC-u Osijek. Ukupno preminulih je 87. Na respiratoru je 13 bolesnika, 1818 hospitaliziranih, otpuštenih iz zdravstvenih ustanova je 668, 1058 oporavljenih kod kuće. Ukupno je 1726 oporavljenih.

U samoizolaciji je 16 749 osoba.

Ministar unutarnjih poslova i načelnik Stožera Davor Božinović rekao je da se od danas na Braču uvodi zabrana napuštanja mjesta prebivališta u trajanju od 14 dana.

Hrvatski državljani moći će prelaziti granicu, nova je odluka. Građani se moraju pridržavati epidemioloških preporuka, a također i strani državljani koji putuju zbog neodgodivih osobnih razloga.

Sutra se objavljuju sve odluke vezane za ulazak u treću fazu, dodaje Božinović.

- Također se odvijaju razgovori i s ostalim dionicima koji nisu bili predviđeni, razgovaramo s ministarstvom kulture i Stožer je s HZJZ-om izradio preporuke koje se odnose na sektor kulture i umjetnosti, a vezane su uz održavanje kulturnih manifestacija. Propisat će se i vremenska razdoblja, te uvjeti kako bi filmske ekipe mogle nastaviti s radom. Kina, kazališta i koncerti vjerojatno kreću od 18. svibnja ali se na tome još radi, rekao je Božinović.

Od ponedjeljka bi se omogućio rad kladionicama, automat klubovima i drugim sličnim djelatnostima, dodaje.

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a rekao je kako su pripremljene preporuke za otvaranje trgovačkih centara.

- Neće tu biti nikakvih posebnih zahtjeva. Unutra su trgovine i ugostiteljski objekti za koje već jesmo propisali pravila, jedino što je novo da će se mjesta za odmor u svim trgovačkim centrima, klupe i sjedalice će se maknuti da se ne okupljaju ljudi.

Ograničili smo broj posjetitelja, odnosno 15 kupaca na 100 kvadratnih metara netto površine, ističe Capak.

Dvoje novooboljelih iz Splitsko-dalmatinske županije, kaže, nisu povezani s Bračom.

- Ondje nisu jučer uzimani brisevi, danas će se uzimati dodatni. 54 kontakta je veliki broj, računalo se vjerojatno na to, virusa među nama nema pa se možemo družiti, naveo je Capak.

Što se tiče situacije u Slavonskom Brodu, saznalo se da ima još ljudi koji su u Švedskoj i da imaju simptome, uzeti su brisevi i do navečer će se znati situacija i koje su mjere poduzete, dodaje.

Odluka o ukidanju e-propusnica bit će donesena sutra, rekao je Božinović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!