Građanima na kućnu adresu počeli stizati pozivi za ratni raspored

20.03.2023.

16:56

Autor: M.M./Vijesti/IMS/HTV/HRT

Građanima stižu pozivi iz Ministarstva obrane

Građanima stižu pozivi iz Ministarstva obrane

Foto: Vijesti / HTV/HRT

Desetak tisuća osoba od 27 do 55 godina, koje su odslužile vojni rok ili su bile na dragovoljnom vojnom osposobljavanju, u naredna će tri mjeseca dobiti poziv da se jave u Područne urede za poslove obrane kako bi im se priopćio raspored radi popune pričuvnih postrojbi Oružanih snaga.

Potvrdili je to u ponedjeljak Ministarstvo obrane, nakon što su prvi pozivi stigli na kućne adrese građana.

U razvrstanu pričuvu spadaju osobe koje su odslužile vojni rok ili su bile na dragovoljnom vojnom osposobljavanju ili u djelatnoj vojnoj službi te im je određena vojnostručna specijalnost. MORH dodaje da je riječ o redovnim aktivnostima vezanim za pričuvni sastav Oružanih snaga.

- Većina pozvanih nalazi se na rasporedu u pričuvnim postrojbama Oružanih snaga, ali im raspored radi pandemije korona virusa nije mogao biti priopćen tijekom 2020. 2021. i 2022. godine. Tijekom ožujka, travnja i svibnja 2023. godine poziva se oko deset tisuća razvrstanih pričuvnika, radi priopćavanja rasporeda, navodi Ministarstvo.

- Ti pozivi šalju se svake godine u isto vrijeme u proljeće i kasnu jesen. Godine 2021. i 2022. dio pričuve bio je pozvan na vježbe koje smo provodili, ali zbog pandemije nisu bili pozvani da se jave u odjele i odsjeke obrane, kao što nije bilo ni obvezan upis u vojnu evidenciju koji se provodi za sve vojne obveznike starije od 17 godina. Ove godine godište 2005. bit će pozvano da se javi na upis u vojnu evidenciju, rekao je Ivan Jušić, ravnatelj Uprave za ljudske potencijale MORH-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!